Švicarska otvorila tržište hrvatskim radnicima

foto:

BRUXELLES: U Bruxellesu je potpisan protokol kojim se sporazum o slobodi kretanja između Švicarske i Europske unije proširuje i na Hrvatsku. Time je završeno gotovo dvogodišnje odgađanje i pregovaranje Švicarske i Hrvatske o jednakim pravima hrvatskih radnika u Švicarskoj kao što ih imaju i druge zemlje članice Europske unije. Ovim potpisom Švicarska se obvezuje da će postupno otvarati svoje tržište rada i radnicima iz Hrvatske.

Švicarska je bila obvezna potpisati protokol otkako je Hrvatska postala članica EU-a, no odbila je to učiniti nakon referenduma u veljači 2014. na kojem su Švicarci glasovali za uvođenje kvota radnicima iz Europske unije.

Zbog diskriminiranog položaja u kojem se Hrvatska našla, Europska komisija stala je u zaštitu naše zemlje te zaprijetila Švicarskoj da će joj uskratiti pristup nekim europskim programima financiranja.

Diplomatski izvori kažu kako je švicarskoj strani bilo u interesu da ovaj događaj ne dobije veliku medijsku pozornost kako bi se izazvalo što manje bure u javnosti. Protokol još treba ratificirati švicarski savezni parlament.

Putovanje u Švicarsku s osobnom iskaznicom

Od 11. ožujka za putovanja u Švicarsku Hrvatima više neće biti potrebna putovnica. U tu će državu, ako putuju turistički na rok od 90 dana, moći ući u samo s osobnom iskaznicom , priopćilo je danas hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. Novi režim između dvije države rezultat je sporazuma koje je hrvatski MVEP postigao u okviru rješavanja ukupnog statusa hrvatskih državljana u Švicarskoj.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozdravlja potpisivanje Protokola i izraženu spremnost Švicarske za njegovu ratifikaciju bez odgode. MVEP također pozdravlja odluku Ministarstva vanjskih poslova Švicarske Konfederacije o ukidanju obveze korištenja putovnica za hrvatske državljane koji putuju u turističke svrhe donesenu na dan potpisivanja Protokola, ne čekajući uobičajenu punu ratifikaciju istog – komentirali su sa Zrinjevca.

vecernji.hr/hrt/hia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *