EU 

EU parlamentarci nisu zadovoljni dogovorom s Turskom


Europski parlament raspravljao je o europsko-turskom dogovoru, čiji su principi dogovoreni na prošlom izvanrednom sastanku europskih šefova vlada s Turskom. Iako detalje tek treba dogovoriti, mnogi su šefovi parlamentarnih klubova reagirali vrlo oštro optužujući europske političare da je ključeve Europe povjerila zemlji koja ne poštuje ljudska prava vlastitog naroda. 

Zastupnik ekstremne grčke stranke “Zlatna zora” zbog rasističkih je izjava na račun turskog naroda izbačen iz sabornice. Jedan od najoštrijih u osudi europske politike prema izbjegličkoj krizi bio je predsjednik Kluba liberala Guy Verhofstat, koji je dogovor s Turskom nazvao najgorom vrstom političke trgovine. Europa je svoj problem prebacila na Tursku, rekao je Verhofstat i dodao kako ovo nije način da se zaustavi krijumčarenje ljudima. Dogodit će se usprotno. Time što smo suzili pristup Europi, dajući jedino Turskoj mogućnost da nam određuje tko će ući a tko ne u Europu, samo ćemo očajne ljude navesti da traže nove i opasnije puteve, naglasio je Verhofstat.

On smatra da Europa mora biti sposobna sama čuvati svoje granice. Isto smatra i predsjednik Kluba pučana Manfred WeberTreba imati istinski partnerski odnos s Turskom. Mi ne možemo zavisiti od toga kolliko će izbjgelica Turska pustiti u Europu, zaključio je Weber.

Socijalisti smatraju da ne bi trebalo lako pristati na ukidanje viza za 75 milijuna Turaka. Važno je da Turska ispuni sve uvjete koji su potrebi za ukidanje viza. Tek tada može Komisija izaći s prijedlogom ukidanja, a mi ćemo u parlamentu to dobro razmotriti, rekao je predsjednik europskih socijaldemokrata Gianni Pitella.

Francuz Filip Lambert dogovor s Turskom naziva bankrotom morala. Moralni bankrot – to mi pada na pamet kad vidim kako stavljamo crveni tepih pod noge državi koja je cijelu zemlju spremna potčiniti volji jednog čovjeka. A on zatvara ljude, guši svaki oblik političke opozicije i vodi građanski rat protiv jednog dijela stanovništva, istaknuo je Lambert.

Rasprava je otišla ukrivo kada je Elefterios Sinadinos, zastupnik desničarske Zlatne zore iz Grčke rekao da su Turci u svojoj naravi barbari i da je to znanstveno dokazano. Usporedio ih je sa psima, koji izgledaju opasno, a kad se treba potući onda pobjegnu. Zbog govora mržnje i rasizma predsjednik parlamenta Martin Shultz izbacio ga je iz sabornice. Ovaj govor ne samo da narušava temeljne vrijednosti na kojima počiva Europska unija, već je prekršen i kodeks ponašanja. Ne možemo prihvatiti rasizam i zbog toga isključujem gospodina Sinadinosa iz sjednice. Gospodine Sinadinos, uzmite svoju torbu i smjesta napustite dvoranu, rekao je Shultz.

Eurospko-turski sporazum čiji su nacrt paralmnetarci sasjekli, trebao bi se finilazirati na summitu za manje od deset dana.

hrt/hia

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *