EU postigla dogovor s Turskom

U Bruxelesu se održava dvodnevni summit 28 čelnika Europske unije na kojem se traži rješenje za dogovor s Turskom oko migranteks ekrize. Na summitu sudjeluje i hrvatski premijer Tihomir Orešković.

Jučer su uspjeli dogvoriti  zajedničko stajalište oko sporazuma koji će ponuditi Tusrkoj, tekst sporazuma još nije napisan. To stajalište će predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker i nizozemski premijer Mark Rutte danas predstaviti turskom premijeru Ahmetu Davutogluu.

Danas je postignut dogovr s Turskom o zaustavljanju ilegalnih migracija u Europu. Kompromisno rješenje uključuje i rješavanje otvorenih pitanja – isplatu financijske pomoći Turskoj, ubrzavanje pregovora o pristupu Europskoj uniji i liberalizaciju viznog režima za građane Turske.

Osim toga, izbjeglice se neće smjeti vraćati u zemlje u kojima im je ugrožen život, a sva bi se ova rješenja trebala početi provoditi za 2dana. Turski premijer, nakon dogovora, napustio je sastanak, a čelnici Unije izvijestili su da preostaje još nacrt sporazuma i konačni potpisi. 

Tusk predstavio čelnicima EU-a kompromisni prijedlog za dogovor s Turskom

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predstavio je čelnicima zemalja članica kompromisni prijedlog za sporazum o izbjegličkoj krizi i zatražio od njih da ga prihvate bez promjena.

Prema diplomatskim izvorima, novi prijedlog uključuje i rješenja za četiri pitanja koja su do sada bila otvorena. Prvo otvoreno pitanje odnosilo se na usklađenost dogovora s međunarodnim i europskim pravom, koje ne dopušta vraćanje izbjeglica u zemlje u kojima im je ugrožen život te kolektivno vraćanje izbjeglica. Drugo pitanje bilo je kada će se sporazum početi provoditi. Prema prijedlogu to provedba bi počela već za dva dana, 20. ožujka.

Treće pitanje odnosi se na brzinu isplate prve tri milijarde eura, koje je EU obećala Turskoj prošle jeseni. Turska želi ubrzati isplatu financijske pomoći za zbrinjavanje izbjeglica stoga je dogovoreno da će zajedno odrediti konkretne projekte koji će se financirati tim sredstvima. Četvrto pitanje odnosi se na brzinu otvranja pregovoračkih poglavlja. Dogovoreno je oživljavanje turskog pristupnog procesa i ubrzanje priprema za otvaranje pregovora u poglavlju financijske i proračunske odredbe do kraja lipnja.

Podsjetimo, kasno sinoć lideri su uspjeli postići zajedničko stajalište koje će predstaviti turskoj strani. Europska unija nastoji pridobiti tursku pmoć u zaustavljanju migrantske krize i za to je spremna ponuditi finacijsku pomoć, ubrzati liberalizaciju viznog režima i otvoriti nekoliko pregovaračkih poglavlja. Da li će to Turci prihvatiti i da li je ponuda dovoljno dobra još uvijek nije sigurno.

Nizozemski premijer Mark RutteDonald Tusk i Jean Claude Juncker dobili su mandat da u ime  svih razgovaraju s turskim premijerom. Turski premjer Ahmet Davutoglu dolazeći na sastanak poručio je da za Ankaru mjesto u Europi  važnije od izbjeglica jer o njima brinu već 5 godina.
Za Tursku pitanje izbjeglica nije za cjenkanje već je to pitanje humanosti i europskih vrijednosti. Turska je primila 2,7 milijuna izbjeglica i bez gotovo ičije pomoći. Nastavit ćemo s takvim pristupm. Turska i Europska unja imaju isti cilj da se pomogne prvenstvno sirijskim izbjeglicama i da budućnost našeg kontineta bude bolja, izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Ideja je da Turska prihvati sve migrante koju dođu do grčih otoka, a Europa će ih potom one koji imaju pravo na azil nastanjivati direktno iz Turske. Kancelarka Merkel nije sinoć skrivala neizvjesnost oko dogovora.

Iako detalji europske ponude nisu poznati još manje kako će Ankara odgovoriti. Ali očito je da će Turska kao i sve druge zemlje za napredak u europkom procesu morati ispuniti uvjet, izjavila je Angela Merkel.

I francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je kako ne može garantirati da se će se pregovori završiti na obostrano zadovoljstvo.

Ako bi se danas dogovor i postigao ostaje neizvjesno kada bi se počeo provoditi i kako bi se to praktično provodilo. Moguće je da se odluka o tome prepusti ministima unutarnjih poslova.

Turska je 7. ožujka na sastanku s čelnicima EU-a postavila niz zahtjeva koje bi EU trebala ispuniti kako bi došlo do sporazuma – dodatne tri milijarde pomoći za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica, pored one tri milijarde obećane prošle godine, ukidanje viza za turske državljane do lipnja i ubrzavanje pristupnih pregovora.

Jučerašnji sastanak

Njemačka kancelarka Angela Merkel jučer je rekla da su razgovori bili ‘konstruktivni’, ali da će put do dogovora s Turskom biti ‘sve prije nego lagan’. Nizozemski premijer Mark Rutte je na pitanje što je najveća prepreka za dogovor, odgovorio: ‘Dogovorili smo se da nećemo reći ništa o tome’. Francuski predsjednikFrancois Hollande je rekao da ‘još nema dogovora’, ali da su na putu prema tome.

Čelnici EU-a bi trebali dovršiti načelni sporazum postignut početkom prošlog tjedna prema kojem bi Turska trebala primiti sve migrante koji su s njezina teritorija dođu na grčke otoke kao i one koje koji budu uhvaćeni u turskim teritorijalnim vodama.

Komisija je jučer objavila prvo izvješće o provedbi dvaju programa – o premještanju 160.000 izbjeglice iz Grčke i Italije u druge članice i preseljenju 22.504 iz trećih zemalja u EU. Do sada je iz Grčke i Italije premješteno samo 937 izbjeglica, a iz trećih država u EU njih 4555. Na summitu je i hrvatski premijer Tihomir Orešković.Mi od onih prvih 100 tisuća ljudi iz Italije i Grčke trebamo primiti blizu tisuću, a iz Turske 150 ljudi. Moramo još neke stvari dogovoriti, pitanja viza za turske državljane, otvaranje pregovaračkih poglavlja i druge teme. Kada se sve to riješi onda će cijeli proces krenuti, rekao je Orešković novinarima.

Dogovor s Turskom za EU nije jednostavan. Već pljušte optužbe da EU popušta Turskoj, koja se služi ucjenama da bi dobila što više znajući da bez nje nema rješenja migrantske krize. Mnogi čelnici su dolasku na summit izrazili suzdržanost u pogledu ishoda sastanka.

hrt.hr/hia
foto: tvnewsroom.consilium.europa.eu

vezane objave

10. ožujka 2016. Parlamentarci nisu zadovoljni dogovorom s Turskom

8. ožujka 2016. Definirana načela za dogovor s Turskom oko migranata 

7.ožujka 2016. Turska iznenadila EU, traži nove ustupke 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *