Kralj lutaka svoju zbirku poklonio Zagrebu

Hrvat kolekcionar iz Buenos Airesa Ljeposlav Perinić, kralj lutaka  donirao Gradu Zagrebu svoju zbirku lutaka a grad ju je 1992.godine proslijedio Etnografskom muzeju na upravljanje i trajno čuvanje.

Lutke odjevene u tradicijsku odjeću lokalnog, regionalnog, nacionalnog karaktera, poznatije kao suvenirske lutke, popularan su  predmet službenih i privatnih kolekcija.Toj kategoriji lutaka oblikovanjem i ulogom pripadaju i lutke iz Zbirke Perinić. Zbirka je to suvenirskih lutaka iz mnogobrojnih država svijeta

Perinić je pisao državnicima širom svijeta a oni su mu uzvraćali slanjem lutki. Carevi i carice, kraljevi i kraljice, predsjednici, premijeri, prve dame, guverneri, pa čak i papa Pavao VI. i Dalaj Lama XIV., udovoljili su kolekcionarevoj želji poslavši mu lutkicu na dar. Tijekom više od tri desetljeća na argentinsku adresu hrvatskog iseljenika stizale su pošiljke s popratnim pismima sa svih kontinenata.

Danas je Zbirka Perinić zatvorena cjelina, uključuje fundus od 350 lutaka i korespodenciju raznih državnika, uglednih pojedinaca i ustanova u svijetu koja sadrži potvrde o primitku pisma/molbe, negativne odgovore na molbu.

Kolekcija je nastala od 1962.godine. Prvu lutku Ljeposlav je dobio od majke koja ju je donijela svojim unkama i otad počinje nastajati kolekcija Perinić. Nakon 11 godina od smrti kralja ljutaka, kolekcionarska strast za lustaka je ostala u obitelji. Kčerka
Tereza Perinić krenula je očevim stopama i stavra novu zbirku lutaka 21.stolječa.

Etnografski muzej, Perinić kolecija

 

O kolekcionaru

Ljeposlav Perinić rođen je 18. svibnja 1922. godine u Splitu . U Zagrebu je završio klasičnu gimnaziju i dvije godne studija na Pravnom fakultetu. Ratne godine proveo je u Rimu (Hrvatski radio Rakovica), zatim u Beču (Radio Slobodna Hrvatska) uređujući emisije posvećene iseljenim Hrvatima u Sjevernoj i Južnoj Americi. Po završetku Drugoga svjetskog rata i sam biva osuđen na iseljeničku sudbinu. U austrijskom izbjegličkom logoru Asten vjenčao se s Marijom Bebom Prpić s kojom je krajem 1947. godine emigrirao u Argentinu. U Buenos Airesu rodile su im se tri kćeri Vesna Isabel, Zdravka Teresa i Dubravka Miriam. Uz naporan svakodnevni rad, čak i na poslovima zidarskog pomoćnika, Perinićeva se mlada obitelj nastanila u Don Torcuatu.
Politički se emigrant tijekom četrdeset i sedam godina izbivanja iz domovine istaknuo neumornim zalaganjem u Hrvatskoj iseljeničkoj zajednici, uređujući hrvatske listoveHrvatska, Hrvatski narod i Vijesti Hrvatske pučke knjižnice. Bio je dugogodišnji član Hrvatskog narodnog vijeća, tajnik Hrvatsko-argentinskog kulturnog kluba te tajnik uredništva Studia Croatica, hrvatskog časopisa za književnost, kulturu, povijest i politiku na španjolskom jeziku, čiji je izdavač Hrvatsko-latinskoamerički kulturni institut.

Od 1962. godine Ljeposlav Perinić posvećen je osobitom kolekcionarstvu – skupljanju lutaka u narodnim nošnjama iz cijeloga svijeta, zbog kojeg je prozvan kraljem lutaka.

U članstvo internacionalnog Kluba lavova u Don Torcuatu primljen je 1967. godine, a 1969. kandidiran je za Nagradu Jawaharlal Nehru, koju indijska vlada u čast svojega pokojnog predsjednika dodjeljuje osobama koje promiču međunarodno prijateljstvo. Umirovljen je 1982. kao bankarski činovnik. Preminuo je u ožujku 2005. godine u Argentini. (izvor:etnografski muzej)

hrt/hia
foro:etnografski mutej

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *