EU 

Teroristički napad u Bruxellesu, poginule najmanje 34 osobe

BRUXELLES: Dvije eksplozije odjeknule su jutros u zračnoj luci Zaventem u Bruxellesu, a nedugo nakon toga eksplodiralo je i na stanici metroa Maelbeek.
Napad u Maelbeeku dogodio se 30 minuta nakon napada u zračnoj luci. Zbog eksplozija u Bruxelles je poslano dodatnih 225 vojnika.
U dvije eksplozije u zračnoj luci poginulo je najmanje 14 osoba, a 92 su ozlijeđene.
U eksploziji u metro stanici Maelbeek poginulo je najmanje 20 osoba, a ozlijeđeno 106 osoba.
Sky News piše da se jedna od eksplozija dogodila ispred šaltera American Airlinesa na zračnoj luci.

Eksplozije su uslijedile samo nekoliko dana nakon što je u Bruxellesu uhićen najtraženiji bjegunac na svijetu, jedan od odgovornih za napade u Parizu, Salah Abdeslam

Belgijski premijer potvrdio je da se u Bruxellesu dogodio samoubilački napad. 
Potvrdio je i da je napad u zračnoj luci počinio bombaš samoubojica. Pozvao je na smirenost i solidarnost u ovom tragičnom trenutku. Na zračnoj luci pronađeno je više eksplozivnih naprava.

Prema dostupnim informacijama svi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu i njihovi suradnici i pomoćnici sigurni su.Doznaje se da je ozlijeđen slovenski diplomat
Upostavljen je centar za pozive, tako građani na broju 1771 mogu dobiti potrebne informacije.

U trenutku eksplozije novinar Sky Newsa Alex Rossi nalazio se na aeordromu ‘Bio sam u duty free dućanu i čuo sam dvije vrlo, vrlo glasne eksplozije‘ rekao je Rossi i dodao ‘ Osjetio sam zgradu kako se trese. Bilo je puno prašine i dima. Krenuo sam prema mjestu otkud je došla eksplozija, ljudi su izlazili van i izgledali su omamljeno i šokirano‘.

Nešto prije 9,00 sati glasnogovornik belgijske policije rekao je da na aerodromu ima poginulih i mrtvih, ali nije pričao o brojevima. S druge strane, belgijski mediji navode da je u eksplozijima poginulo 11 ljudi, a da ih je ozlijeđeno 20.

Svi letovi sa su obustavljeni a zaustavljene su i željezničke linije prema aerodromu, piše vecernji.hr

Belgijski mediji objavili su fotografije mogućih osumnjičenika koji su raznijeli zračnu luku u Bruxellesu. Snimile su ih nadzorne kamere. Muškarca u bijelom kaputu čije je lice prekriveno kapom policija traži zbog povezanosti s napadom, dok je identitet druge dvojice nepoznat.

Hrvatski avioprijevoznik Croatia Airlinesa na redovitoj liniji za Bruxelles poletio je sa zagrebačke zračne luke u 8.24 sati. Obzirom da je zračna luka u Bruxellesu zatvorena odluku o tome gdje će zrakoplov sletjeti donijet će pilot u dogovoru s kompanijom i kontrolom leta.

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova zasad nemaju informacija ima li među ozlijeđenima ili poginulima hrvatskih državljana. Hrvatsko veleposlanstvo u Bruxellesu smješteno je Aveniji Louise, a na telefon 0032 2 639 20 36 u veleposlanstvu mogu se dobiti sve potrebne informacije.

vecernji.hr/ jutarnji.hr /hia
foto:
foto:twitter/HLN_BE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *