USKRS: blagdanska tradicijska jela u Hrvata

Hrvati slave Uskrs na tradicijski način, u obiteljskom okruženju a na blagdanskom stolu se najčešće nalaze
uskršnja tradicijska jela.

USKRŠNJI RECEPTI
Svečanosti Uskrsa pridonosi i bogatstvo blagdanskog stola – od šunke, mladoga luka i kuhanih jaja, preko domaće juhe i pečenja, do kuglofa, pince i slasnih torti.

ŠUNKA U TIJESTU
Šunka u kruhu obično se peče za Uskrs, Novu godinu i razne velike proslave. Zaželite li se njezina mirisa i okusa, tijestom možete obložiti i manji komad šunke.

Sastojci za 10 osoba
1 sušena šunka (oko 1 kg)

Za tijesto:
500 g Oštrog brašna tip 500
1 vrećica suhog instant kvasca 250 ml vode
sol

Postupak pripreme
1. U brašno umiješajte malo soli i kvasac pa s mlakom vodom umijesite tijesto. Ostavite neka se tijesto diže oko 20 minuta, a zatim ga razvaljajte.
2. Na sredinu stavite prethodno opranu i obrisanu šunku pa je obložite tijestom.
3. Omotanu šunku položite na namašćeni lim i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite na 200°C oko 90 minuta.
4. Kada se pečena šunka u tijestu ohladi, prerežite tijesto po polovici visine sve naokolo te podignite gornji dio kao poklopac i tako servirajte.

Posluživanje
Šunku poslužite narezanu na ploške uz kruh u kojem se pekla, naribani hren, kuhana jaja i mladi luk.

Savjet
Kada tijesto dobije boju, prekrijte ga alufolijom.

Uskršnja jela OVDJE
Uskršnja tradicija u Hrvata OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *