17 je godina od smrti Joze Leutara

Prije 17 godina ubijen je Jozo Leutar, zamjenik MUP-a FBiH. Za ovo i još nekoliko sličnih ubistava niko nije odgovarao, a porodice traže odgovore dok Tužilaštvo šuti.

Ubice Joze Leutara-zamjenika MUP-a FBiH, još su na slobodi. Istragu o ovom slučaju godinama vodi Tužilaštvo KS.

Tijek istrage je nekoliko puta mijenjan i ometan. Još nikad priveden kraju.

Ubojstvo se stavlja na teret počinitelju koji nije poznat. Tužiteljstvo nastavlja raditi na otkrivanju počinitelja navedenog krivičnog djela“, stoji u odgovoru Tužilaštva KS.

Tog 16. ožujka nerado se prisjeća Leutarov vozač, Željko Ćosić. Preživio je atentat, ali nikad nije zaboravio trenutak kada je pogledao smrti u oči. Godinama je tražio odgovore. Bio je čak i osuđen za ovo ubojstvo ali nakonadno je bio oslobođen svake krivice.

Da bi vas anulirali kao mogućeg svjedoka onda vas optuže da ste sami sebi stavili bombu. I kad ni to ne uspiju, onda ne smijete pitati tko je to montirao, tko je dao novac“, rekao je Ćosić.

Dragan Čović

HRVATSKI član BiH Predsjedništva Dragan Čović izjavio je u subotu da će zatražiti provođenje nove istrage o likvidaciji doministra unutarnjih poslova Joze Leutara koji je preminuo na današnji dan prije 16 godine od posljedica atentata izvedenog u središtu Sarajeva.

“Budite uvjereni, prvi ja, a onda sa mnom i svi dužnosnici koje predstavlja Hrvatski narodni sabor podnijet će tužbu protiv onih koji zataškavaju ovaj zločin i onih koji su taj zločin zapovjedili i koji su ga izveli te ćemo zatražit da se istraga iznovo ubrza na najvišoj razini BiH, jer ovo više nema smisla”, rekao je Čović. Čović je s više izaslanstava položio vijence te zapalio svijeće ispred grob pokojnog doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara.

Pri tome je hrvtski član BiH Predsjedništva koji je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, skupa stranaka koje predvodi HDZ BiH, naveo da kada se ubije ministar ‘šalje se jasna poruka’ te je dodao da se sustav “bavi sam sobom i nije u stanju riješiti ovako užasan zločin”.

Istraga ponovno počela

Ivica Leutar, sin pokojnog doministra Joze Leutara istaknuo je u izjavi za medije da je istraga o Leutarovu ubojstvu ponovno počela nakon što je bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić pokrenuo aktivnosti zbog čega se ‘osjetila panika u nekim sudovima, pa čak i nekim MUP-ovima jer pokušavaju preusmjeravati predmet’.

“Znači nešto se pokrenulo”, rekao je Ivica Leutar.

Atentat na doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Jozu Leutara izveden je u ranim jutarnjim satima 16. ožujka 1999. godine kada je ispod njegova automobila eksplodirala naprava.

Istragu vodio i FBI

Od posljedica eksplozije Leutar je preminuo dvanaest dana kasnije u bolnici u Sarajevu.

Istragu oko ubojstva Joze Leutara vodio je i američki FBI te se vodio sudski proces koji je rezultirao oslobađanjem šestorice optuženih.

U siječnju ove godine Državno odvjetništvo BiH vratilo je sudski spis Županijskom državnom odvjetništvu u Sarajevu iz kojega su pak istaknuli da na njemu godinama u Državnom odvjetništvu BiH ništa nije rađeno.

Odvjetnički timovi koji su branili optužene osobe tvrdili su da su istražitelji i državni odvjetnici godinama preusmjeravali istrage i skrivali dokaze o ubojicama i nalogodavcima.

aljazerabalkan/ndex.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *