Izložba u NY “Sinjska alka -300 godina”


U zgradi UN-a u New yorku sinoć je otvorena izložba “Sinjska alka -300 godina” za čiju su se organizaciju pobrinuli Viteško alkarsko društvo Sinj i Stalna misija Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku .

Svečanom otvorenju prisustvovali su brojni diplomati, predstavnici gradske uprave New Yorka i izaslanici hrvatske zajednice.Uzvanicima se obratio hrvatski veleposlanik
u NY Vladimir Drobnjak koji je govorio o načelima spomenute viteške igre, njezinoj važnoj povijesnoj ulozi te dijelovima odore i opreme alkara. Podsjetio je kako je Sinjska alka 2010. godine uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, o čemu svjedoči i povelja koja je izložena na izložbi.

Odjeveni u bogate, tradicionalne odore, alkar Petar Tomašević i alkarski momak
Ivan Domazet
 uživo su dočarali sinjsku alku, ponos Hrvatske. Izložene vrijedne
narodne nošnje, ukrasni detalji i nakit, iako stari više od 200 godina, još uvijek se koriste tijekom natjecanja. Oružje poput kubura, jatagana, koplja i pušaka 
kremenjača, nije moglo biti predstavljeno zbog UN-ovih sigurnosnih propisa.

Zaklada Hrvatska kuća pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te Hrvatska turistička zajednica financirali su ovu izložbu koja će u zgradi Ujedinjenih naroda biti otvorena do 8. travnja.
Za provedbu ovog projekta mnogi su dali veliki doprinos, no posebno nas je svojim nesebičnim trudom zadužila Gordana Čačinović, Sinjanka s američkom adresom.

Snimljen film o sinjskoj alci

Povodom 300-te obljetnice sinjske alke prošle godine je snimljen je film koji jke 8.kolovoza uoči 300.alkarske utrke i u čast Čudotvornoj Gospi Sinjskoj prikazan u Sinju.

Što je alkar bez brkova?

I dok se svi na svijetu pitaju što je muškarac bez brkova, u Sinju se pita što je alkar bez brkova. Svjestan je toga i redatelj Žarković.

–Za potrebe filma je zamolio alkarskog vojvodu da izda naredbu svojim alkarima i alkarskim momcima da puštaju brkove za film.

Snimljen film o sinjskoj alci povodom 300-te godišnjice VIŠE

vecernji.hr/hia

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *