Gotovi prijedlozi za Tuđmanov spomenik u Zagrebu

Gotovi su prijedlozi za Tuđmanov spomenik u Zagrebu, odluku o izboru donijet će građani. Kada bude izabran i napravljen biti će postavljen kao dio cjeline u Parku dr. Franje Tuđmana u Zagrebu.

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u srednjim godinama s desnom rukom na srcu. Tako ga vidi Kuzma Kovačić, čiji je rad odabran za jedan od četiri jednakovrijedna na rezultatima natječaja za spomenik Tuđmanu u zagrebačkom Parku Franje Tuđmana. Osim njegova, izabrane su i skulpture Nevena Bilića, Kažimira Hraste i dvojca Marije Ujević Galetović te Marijane Birtić.
Park-Franje-Tudjmana-600

Po 15.000 kuna – premalo?

Žiri se, čini se, nije mogao odlučiti između 24 rada, koliko ih je pristiglo protekla četiri mjeseca koliko je trajao natječaj. Stoga su izabrali ova četiri, a s obzirom na prijašnju praksu, struka pretpostavlja da će radovi sada biti predstavljeni javnosti na izložbi pa će Zagrepčani odlučiti koju skulpturu žele gledati u parku, na lokaciji odmah iza Ministarstva graditeljstva. Rezultati su jučer odabrani i objavljeni na stranici Udruženja hrvatskih arhitekata. U natječaju je bila definirana samo visina spomenika, odnosno da ne smije biti viši od četiri metra. A sve drugo, pa i materijal, bilo je prepušteno autoru. Tako je Kažimir Hraste zajedno sa suradnicima Antom Kuzmanićem, Marinom Kaliternom i Darinkom Kuzmanić izabrao korodirani čelik kojim je oblikovao višemetarsku glavu Franje Tuđmana. Neven Bilić, Kažimir Hraste i Kuzma Kovačić posebno su pozvani da sudjeluju na natječaju, a zajedno s Marijom Ujević Galetović te Marijanom Birtić svaki će dobiti po 15.000 kuna.

Malen je to iznos, reći će struka, s obzirom na to da je riječ o spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku.

– Upravo su zato raspisivač i investitor trebali biti zajedno država i Grad Zagreb, a ne samo Grad – komentira se među arhitektima. Tako bi natječaj, slažu se, bio dignut na višu razinu. Mogli su se prijaviti svi koji udovoljavaju uvjetima – odnosno da su umjetnici koji su realizirali najmanje tri skulpture u  javnom prostoru, sa završenom likovnom akademijom, arhitekti sa završenim arhitektonskim fakultetom, dizajneri sa završenim Studijem dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te umjetnici s referentnom umjetničkom djelatnošću u priznatim galerijskim prostorima. Poseban savjetnik na natječaju, arhitekt koji je osmislio preuređenje Parka dr. Franje Tuđmana i već godinama čeka ostvarenje svog projekta, Nenad Fabijanić nije želio odati je li mu se koje rješenje posebno svidjelo, a za komentar je uputio na žiratore natječaja (Igor Zidić, predsjednik ocjenjivačkog suda, Vesna Kusin, dopredsjednica ocjenjivačkog suda, Peruško Bogdanić, Biserka Rauter Plančić, Ive Šimat Banov, Vjera Bakić, koji se jučer do zaključenja broja nisu javljali).
spomenik-Tudjmanov1-600

Još nema dostojan

No svojedobno je spomenuo u intervjuu Večernjem listu da Franjo Tuđman u Hrvatskoj nema dostojan spomenik.

Ovo neće biti prvi put da građani biraju kako će izgledati javne površine njihova grada. Glasali su za kamene blokove koji su mjesecima stajali uz spomenik kralju Tomislavu, a kojima će se urediti površina oko spomenika kralju na istoimenom trgu, koji se trenutačno obnavlja.

vecernji.hr/hia
foto:uha.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *