ZDRAVLJE: Kakav imate imunitet?

Svaka četvrta kockica leda u kafićima sadrži fekelne bakterije

Protiv odgovornih ugostitelja čiji led nije prošao na ispitu neće biti podnijete prijave, zbog ocjene da količine nađenih bakterija nisu ugrozile zdravlje onih koji su ih s ledom konzumirali.

Svaka četvrtka kocka leda za rashlađivanje pića u švicarskim barovima, kantinama i restoranima ne ispunjava  zakonske zdravstvene standarde i sadržava fekalne bakterije poput E. coli, pokazalo je istraživanje koje je provela udruga kemičara švicarskih kantona (VKCS).

 Rezultate kemijske analize leda iz barova širom Švicarske prema studiji koja će ovih dana biti i službeno publicirana objavio je u nedjelju list  SonntagsBlick.

Analiza je pokazala da 26 posto uzetih uzoraka nije bilo kemijski i zdravstveno ispravno jer su u ledu pronađene bakterije kao što su E. coli, pseudomonas i enterokoki, a oni mogu izazvati gastrointestinalne probleme.

Predsjednik udruge švicarskih kemičara Otmar Deflorin kaže da ti rezultati upućuju na nehigijenske uvjete rada aparata za pravljenje leda koji se često drže u podrumima te loše održavaju i čiste, a ne na upitnu kakvoću vode.

Protiv odgovornih ugostitelja čiji led nije prošao na ispitu neće biti podnijete prijave, zbog ocjene da količine nađenih bakterija nisu ugrozile zdravlje onih koji su ih s ledom konzumirali.

No, s time se ne slaže jedna od vodećih švicarskih udruga za zaštitu potrošača.

Bakterije su nađene u količinama koje možda nisu zdravstveno opasne za zdrave osobe, ali mogu izazvati ozbiljne bolesti kod osoba s oslabljenim imunitetom, kazala je ravnateljica te udruge Sara Stalder.

Ona predlaže da švicarski konobari i barmeni ubuduće ledenu kocku u piće stavljaju samo na izričitu želju gosta, a ne automatski i bez pitanja, kako to često čine.

– Kad platiš hranu i piće, očekuješ da je sve savršeno higijenski ispravno. To očekujemo u inozemstvu, tako se moramo ponašati i u Švicarskoj – dodala je Stalder.

vecernji.hr/hia
foto:Shutterstock

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *