U Hrvatskoj razbijena velika banda, oprali 638,5 milijuna kuna

U Hrvatskoj razbijena velika banda,dvije godine trebalo je, kako sumnja USKOK, 15-orici osumnjičenika da preko fiktivnih tvrtki u fiktivnim poslovima sa zlatom operu oko 638,5 milijuna kuna.

Dobro osmišljeni plan vrtio se oko toga da su osumnjičenici osnivali fiktivne tvrtke na području Zagreba i Slavonije da bi potom iz Italije na račune tih tvrtki bio uplaćivan novac.

Sumnja se da se tim novcem trebalo kupovati zlato, a USKOK sumnja da je kupnja zlata bila fiktivna. Kada bi novac sjeo na račune fiktivnih tvrtki, osnivanih u Hrvatskoj, osumnjičenici su taj novac dizali i dijelili među sobom. Prema USKOK-u, na čelu takve organizacije bio je Ante Gele, čovjek koji se trideset godina bavio poslovima sa zlatom te imao dobre veze u Italiji gdje se odvijala većina tog fiktivnog posla.

Nemaju veze s provalom

Gele je, kako je kazao njegov odvjetnik Mate Matić, USKOK-u iznio obranu te porekao krivnju, a u trenutku kada je uskočko-policijska akcija pokrenuta nije bio u Hrvatskoj, već u Hercegovini. U Hrvatsku se vratio u petak ujutro kada je i uhićen. Osim Gele, uhićen je i njegov sin Luka, a među uhićenicima su i Zoran Stojić, Damir Premužić, Dragan Bošnjak, Toni Sliško i Vinko Šutalo. Osumnjičeni su i otac i sin Pejo i Antonio Ivić, dvojac koji se u fokusu javnosti našao početkom tjedna, nakon što je iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije ukradeno 280.000 eura i dva kilograma zlata u polugama. Iako su njih dvojica tvrdili da novac potječe od prodaje nekretnine, a da je zlato kupljeno od tvrtke Sedatus, čiji je vlasnik Pavao Pavlović također uhićen, istražitelji im očito nisu povjerovali.

Otac i sin Ivić nakon galame koja se digla zbog provale u sjedište krim-policije, kako neslužbeno doznajemo, otišli su u Njemačku, a iako se najavljivalo da će se vratiti jer su čuli da ih traži policija, to se do zaključenja ovog izdanja nije dogodilo. Nestanak novca i zlata iz zgrade policije očito je bio okidač za početak ove akcije, no kako se neslužbeno doznaje, osumnjičenici, koji su tijekom protekla dva dana uhićeni, zasad se ne dovode u vezu s provalom u zgradu zagrebačke policije. Istražitelji sumnjaju da je uhvaćena skupina u protekle dvije godine osnovala niz tvrtki koje su fiktivno poslovale, a među tim tvrtkama neke su i poprilični porezni dužnici.

Veliki porezni dužnici

Primjerice, tvrtka Top Gold, prema podacima s Poslovne Hrvatske, duguje 4,3 milijuna kuna poreza, dok tvrtka Biserni sjaj duguje 1,9 milijuna kuna poreza. U obje te tvrtke direktor je bio jedan od uhićenika Dragan Bošnjak.

Poslovanje tih tvrtki istražiteljima je postalo sumnjivo upravo zbog ogromnih iznosa koji su prolazili preko njihovih računa, s obzirom na to da se radilo o tvrtkama koje su uglavnom imale jednog do dva zaposlenika pa je takav financijski promet bio sumnjiv. Takvim fiktivnim poslovima, tvrdi USKOK, osumnjičeni su pribavili oko 631 milijun kuna.

Novac koji su oprali fiktivnim poslovima dizali su u gotovini te su ga mijenjali u eure i druge valute. Dok su to obavljali imali su čak i fizičko osiguranje koje su im pružali neki od osumnjičenika kako se s novcem ne bi ništa dogodilo.

Osim oca i sina Ivića, svi osumnjičenici su u petak tijekom prijepodneva ispitani u USKOK-u, a poslijepodne su odvedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda radi određivanja istražnog zatvora. Sudac istrage zagrebačkog županijskog suda večeras je odredio istražni zatvor 13-orici osumnjičenika. Obrana osumnjičenih nudila je jamčevinu za obranu sa slobode, no sud je taj prijedlog odbio. U međuvremenu je USKOK većini osumnjičenika blokirao i imovinu. Dvoje od 15 osumnjičenika je u bijegu, dok je dvoje pušteno da se brani sa slobode nakon što su ispitani u USKOK-u.

Osumnjičeni su za zločinačko udruživanje, pranje novca, pomaganje u pranju novca te poticanje i drugo.

USKOK-ova akcija

U Zagrebu je u četvrtak na večer počela velika akcija specijalne policije i USKOK-a koja se dovodi u vezu s provalom u sjedište krim policije u Heinzelovoj. Neslužbeno hrt doznaje da je uhićeno 15-ak osoba. Među osumnjičenima su navodno, Antonio Ivić i njegov otac Pejo. Oni su u središte javnosti dospjeli početkom tjedna nakon što je provaljeno u sjedište kriminalističke policije u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici.Novac i zlato vlasništvo su Ivićevih, a oni tvrde da su ga legalno stekli, što policija očito nije povjerovala, tim više što je 24-godišnji Antonio Ivić poslovao s tvrtkom koja se povezivala s pranjem novca za peruanske narkokartele.

Akcija je počela u večernjim satima kada je specijalna policija opkolila kuću u zagrebačkom naselju Vukomerec u kojoj žive osumnjičeni.

Akcija se dovodi u vezu s  međunarodnim lancom pranja novca,  hrvatski građani novac su podizali s računa na koji im je uplaćen te ga vraćali organizatorima. Navodno je međunarodni lanac kriminalaca u Hrvatskoj prao novac južnoameričkih narko kartela fiktivnim otkupom zlata i pšenice.

Podsjetimo, zbog provale u sjedište zagrebačke kriminalističke policije sa svojih su dužnosti odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika, dok je s dužnosti udaljen zagrebački načelnik organiziranog kriminaliteta Željko Dolački u čijem se uredu nalazio provaljeni sef.

vecernji.hr/hia

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *