Tomislav Karamarko ponovo izabran za predsjednika HDZ-a

U HDZ-u, SDP-u i HNS-u održani su unutarstranački izbori na kojima se biralo novo stranačko vodstvo. Za predsjednika HDZ-a ponovo je izabran Tomislav Karamarko.

HDZ
Članovi HDZ-a prvi su put birali predsjednika stranke prema načelu “jedan član – jedan glas”, na biračkim mjestima u gradskim, općinskim i područnim izbornim povjerenstvima. Jedini kandidat bio je sadašnji predsjednik stranke Tomislav Karamarko. 

Karamarko je bio jedini kandidat za predsjednika i prema neslužbenim rezultataima dobio je 98,99% glasova.
Umjesto Tomislava Karamarka, glasovao je njegov sin Martin, kao član HDZ-a. Jedini sam kandidat i mislim kako nije dobro da glasujem sam za sebe, rekao je Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a. Iako bi volio da ima još kandidata, smatra kako je i činjenica da se nitko nije prijavio potvrda demokracije i dosadašnjeg rada ovog tima.
HDZ je stranka koja se izborila za slobodu, demokraciju i samostalnost. Ponosan sam što sam sudjelovao u festivalu demokracije, rekao je nakon glasovanja ministar vanjskih poslova Miro Kovač.Dao sam svoj glas Karamarku. Napravio je velike stvari za HDZ. HDZ je stabiliziran i čvrst i nakon ovih izbora bit će još jači, dodao je.

Da se moraju već jednom pokrenuti te reforme, ovo sve hrvatski narod iscrpljuje, neke reforme su prespore. Hrvatski narod, hrvatski građani, a pogotovo mlade obitelji nemaju više vremena čekati, rekao je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić nakon glasovanja.

U svojoj viziji za iduće četiri godine vođenja HDZ-a, koju je pod sloganom “Za pobjednički HDZ i jedinstvenu Hrvatsku” uputio članovima stranke, Karamarko je istaknuo da će u tom razdoblju raditi na uklanjanju radikalizma i isključivosti iz hrvatskoga javnog prostora i poticati atmosferu dijaloga; da će novoj generaciji članova HDZ-a otvoriti prostor za preuzimanje najodgovornijih dužnosti u stranci i državi; da će nastaviti s demokaratizacijom i modernizacijom HDZ-a kao europske demokršćanske stranke te promicati temeljne vrijednosti demokršćanstva u hrvatskom društvu – domoljublje, pravednost, solidarnost i supsidijarnost.

Navodi i da će u idućem razdoblju djelovanjem u Vladi osigurati cjelovito provođenje gospodarskoga programa HDZ-a do potpunog gospodarskog oživljavanja Hrvatske, uklanjati prepreke povratka investitora, poticati demografsku obnovu i zaustavljanje odlaska mladih u inozemstvo. Najavio je i snažnu potporu Hrvatima u BiH te učvršćivanje odnosa s Hrvatima izvan zemlje.

Karamarko je komentirao i kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a. Ona je loš kandidat loše prošle vlade. Nikada za nju ne bih glasao. Mi je nećemo sprečavati i imat će tehničku potporu Ministarstva vanjskih poslova. Prema van moramo biti civilizirani, rekao je.

SDP

Dva tjedna nakon što su Zorana Milanovića ponovno izabrali za predsjednika, SDP-ovci su u subotu birali ostatak stranačkog vodstva. Na 13. konvenciji SDP-a više od 2200 delegata biralo je  17 članova Predsjedništva i 103 člana Glavnog odbora.
Izabrani članovi Predsjedništva odlučili su hoće li se kandidirati za mjesta četiri  potpredsjednika stranke. U Predsjedništvu, kao u zadnje četiri godine, prevladavaju “Milanovićeve pristaše”, ovaj put u omjeru 3:14. Od 17 članova potpredsjedništva,
deset je bilo kandidata za potpredsjednike.

Za potpredsjednika stranke izabrani su Ranko Ostojić i Milanka Opačić te Davor Bernardić i Tonino Picula.

Nakon izbora Ostojić je rekao “Izabrala su me 103 člana stranke. Očekujem važnu pripremu za skore parlamentarne ali i za lokalne izbore. Od sutra s ovim rukovodstvom SDP ide naprijed, bez osvrtanja. Stranačka kampanja, ma kako duga bila, pokazala je da smo demokratska stranka. Nije bilo primjedbe na izborni proces”.

Milanović je pozvao na jedinstvo stranke pred kraj izbornog ciklusa nakon kojeg SDP, kako je rekao, čekaju velike utakmice. Upozoravajući na konzervativnu regresiju u Europi, Milanović se osvrnuo i na odnos s vlasti koja, rekao je, sramoti Hrvatsku, a Hrvatskoj nije mjesto na stupu srama. Mira nema i mirni biti ne možemo u trenucima u kojima se Hrvatska, nažalost, s ovom vlašću kakvu ima, vlašću kojoj ne možemo željeti loše, kojoj želimo da radi, iz dana u dan sramoti. Vratit ćemo se na vlast i vratiti Hrvatskoj osmijeh i skinuti ovu grimasu, jer ovo je grimasa, kazao je.

Hrvatska mora pripadati progresivnom, vitalnom dijelu Zapada. Ovo je jedino pitanje ideologije koje želim istaknuti, rekao je Milanović. Ne moramo se dogovoriti tko je bio dobar, a tko loš 1941. – 1945., ali idemo o tome manje razgovarati. Idemo se dogovoriti mi i desnica što to Hrvatskoj šteti, a što ne šteti, samo to, dodao je.

Dio delegata na konvenciji je po funkciji – zastupnici, članovi Glavnog odbora te predsjednici gradskih i županijskih organizacija, a dio su, prema kriterijima koji uključuju broj članova, izborni uspjeh itd., izabrale gradske i općinske organizacije.

HNS

U subotu su održani izbori i u Hrvatskoj narodnoj stranci – Liberalni demokrati (HNS). Izabrano je novo vodstvo , predsjednik stranke je Ivan Vrdoljak, njegov zamjenik je Predrag Štromar, potpredsjednici su Anka Mrak Taritaš i Srđan Gjurković,predsjednik Središnjeg odbora Matija Posavac, a bivša predsjednica strankeVesna Pusić je izabrana za počasnu predsjednicu.

Novi predsjednik rekao je da će HNS biti stožerna stranka centra – koja će se zauzimati za moderno gospodarstvo i obrazovanje, a isključivati svaku vrstu populizma i ekstremnih pojava u društvu.

Jesmo i bit ćemo stožerna stranka građanskog centra, opcija za sve građane Hrvatske koji se tako osjećaju i žele osjećati. Kad kažem građanski centar, onda kao inženjer po zvanju doživljavam centar u svakoj geometriji jednako udaljen od lijeve i desne strane, a o svakoj strani ovisi koliko će prihvatiti vrijednosti centra, njima proširiti svoj prostor i na taj način se približiti HNS-u. Takvo približavanje, preklapanje vrijednosti, ideja i vizija u budućnosti, vjeruje, može rezultirati kvalitetnim razgovorom i mogućom suradnjom, pa i političkom koalicijom. Mislim da smo time rekli sve bitno o temi s kim će i kako će HNS u budućnosti surađivati na našoj političkoj sceni, poručio je Vrdoljak.

Predsjednica na odlasku Vesna Pusić u svojem je obraćanju poručila kako će HNS ustrajati u borbi protiv straha kao instrumenta političke borbe, a koji, naglasila je, još nije prognan iz hrvatske politike.  Bila sam uvjerena da smo strah kao instrument političke borbe prognali iz hrvatske politike, no vidimo danas da to nije tako. Ljude se zastrašuje zbog pripadnosti različitim nacijama, političkim orijentacijama, ali i zbog prava na različito mišljenje, dodala je Pusić i poručila kako će se HNS žestoko boriti protiv nesnošljivosti i ekstremizma.

hrt/hia
foto:screenshot video

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *