Održana i treća neslužbena komemoracija žrtvama Jasenovca

 

U Jasenovcu je održana treća i posljednja ovogodišnja komemoracija žrtvama ustaškog logora koju je organizirao Savez antifašističkih boraca (SAB) i antifašista u suradnji s Antifašističkom ligom Hrvatske, SNV-om, Savezom Roma te udrugama civilnoga društva.

Na komemoraciji je bilo više od dvije tisuće ljudi. Velik broj njih došao je autobusima iz više hrvatskih gradova, ali i iz Beograda i Banjaluke.Ondje su bili i bivši predsjednik  i počasni predsjednik SABA-e Stjepan Mesić, bivši predsjednik Ivo Josipović te predsjednik SDP-a Zoran Milanović, kao i brojni SDP-ovi saborski zastupnici te zastupnik laburista Jaroslav Pecnik i zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi.

Okupljenima se obratio Stjepan Mesić. Za podjele u društvu i negiranje zločina prozvao je trenutačnu vlast. ‘Ovdje sam da još jednom kažemo istinu u lice svima koji nas zasipaju lažima o Pavelićevoj državi. Govorimo istinu i zbog toga nekima smetamo pa nas optužuju da politiziramo Jasenovac – lažu, poručio je Mesić. Novinarima je potvrdio da će i dalje biti u politici. ‘Zna se na kojoj sam strani i bit ću aktivniji’, rekao je.

Ivo Josipović je istaknuo i da je današnji ‘veličanstveni skup’ u Jasenovcu pokazao da u Hrvatskoj dominiraju oni koji razumiju što je bio Drugi svjetski rat, kakvi su se zločini dogodili od strane ustaškog režima i koji razumiju da je bilo dobro boriti se protiv fašizma. ‘Oni koji misle drugačije  ne čine dobro Hrvatskoj’, kazao je.

Komemoraciji je nazočilo brojno izaslanstvo SDP-a na čelu sa predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem. On novinarima nije dao izjavu, ali je na svome Facebook profilu objavio poruku u kojoj također naglašava da se ne smije dopustiti relativizacija jasenovačkih žrtava. ‘Ne smijemo nikad zaboraviti zlo koje je ovdje učinjeno i dopustiti relativizaciju žrtava. Odobravanje politike relativizacije ustaškog režima je i moralno bijedno i štetno za Hrvatsku. No pasaran!’, poručio je Milanović.

Predsjednik SABA-e Franjo Habulin vlasti zamjera to što Hrvatsku, kako je rekao, na neki način gura u ekstremno desnu stranu. ‘Relativizira se ustaštvo, fašizam, a mislim da hrvatski narod ne želi tu ideologiju, ne želi sistem koji je preživljen i koji je nanio ogromno zlo građanima Hrvatske u ono vrijeme. Ne želimo se vratiti natrag’, poručio je te dodao kako se ‘razgovorom za stolom’ sve strane trebaju dogovoriti o ovom pitanju.

DRUGA (SLUŽBENA) KOMEMORACIJA
Danas u Jasenovcu državni vrh odaje počast žrtvama jasenovačkog logora

U spomen na 71. obljetnicu proboja 600 jasenovačkih logoraša, u spomen-području Jasenovcu, kod spomenika Cvijet, u petak 22.travnja održana je službena komemoracija u počast svim žrtvama koncentracijskog logora. Na komemoraciju je došao cijeli državni vrh. Izaslanstvo Vlade predvodio je premijer Tihomir Orešković, a uz njega počast jasenovačkim žrtvama održao je i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, potpredsjednik Vlade Božo Petrov, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar te ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović na komemoraciji jeBranko Lustig, svjetski ugledni filmski producent koji je preživio zatočeništvo njemačkih koncentracijskih logora, a u Jasenovcu mu je ubijen djed.

Komemoracija je počela kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja u Jasenovcu prema spomeniku „Kameni cvijet“ gdje su predstavnici preživjelih logoraša te državna, stranačka i izaslanstva udruga te predstavnici manjina položili vijence i zapalili svijeće.
Za razliku od ranijih godina, na komemoraciji, prema želji preživjelih logoraša, nije bilo govora državnih dužnosnika već je, prema programu, nakon himne i minute šutnje pročitano pismo najstarije živuće bivše zatočenice Pave Molnar, kao i pisma logoraša iz knjige “Pisma iz logora“, autorice Maje Kućan. Molitve za mrtve izmolio je imam te katolički i pravoslavni svećenik.

Službenu komemoraciju organizirala je Javna ustanova spomen područje Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora čije izaslanstvo predvodi predsjednik Željko Reiner, a u izaslanstvu su i saborski potpredsjednici Ante Sanader, Ivan Tepeš i Robert Podolnjak te brojni drugi zastupnici, među njima i zastupnici manjina Ermina Lekaj Prljaskaj, Mirko Rašković i Veljko Kajtazi.

Počast žrtvama odalo je i izaslanstvo HAZU-a u kojem su akademici Stjepan Gamulin i Ivica Kostović te izaslanstvo Matice hrvatske na čelu s predsjednikom Stjepanom Damjanovićem.

Izaslanstvo HSS-a predvodi predsjednik stranke Krešo Beljak, a u njemu će biti i praunuka i praunuk Mihovila Pavleka Miškine, HSS-ovca kojega su ustaše odvele u Jasenovac, a tamo je  najvjerojatnije i ubijen 1942. godine (ili u Staroj Gradišci).
Komemoraciji će nazočiti i predstavnici Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikomMilanom Bandićem, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor te predstavnici vijeća romske i bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Logor Jasenovca

Jasenovac je od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti
Poimenični popis žrtava logora navodi imena i podatke za 83.145 žrtava – 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do četrnaest godina starosti. Najviše je stradalo Srba, Roma, Židova i Hrvata.
Od 1.073 logoraša, koliko ih je 22. travnja 1945. bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo stotinjak. Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni. Istoga dana 1945. počeo je i proboj zatočenika Kožare, dijela logora u mjestu Jasenovcu. Od 167 zatočenika, proboj je preživjelo njih 11.

PRVA NESLUŽBEN KOMEMORACIJA
Predstavnici židovskih opčina u Hrvatskoj danas odaju počast žrtvama i polažu vijence u Jasenovcu

Predstavnici židovskih opčina u Hrvatskoj petak 15.travnja održali su komempraciju žrtvama Jasenovca. To je prva od tri najavljene komemoracije ove godine u Jasenovcu. Službena će se održati 22.travnja a 24. travnja će se održati ona u organizaciji Saveza antifašističkih boraca.

Molitvu za mrtve, kadiš, predvodio je glavni rabin za Hrvatsku Lucijano Moše Prelević. – Ovdje smo kako bismo odali počast svim žrtvama logora Jasenovac – kratko je rekao predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus na početku komemoracije, kojoj nazoče i predstavnici Židovske vjerske zajednice “Bet Israel” te predstavnici Sarajevske židovske općine.

Počast žrtvama ustaškog logora došli su, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, dati i predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac i saborski zastupnik SDSS-a Mile Horvat, bivši hrvatski predsjednik, čelnik stranke Naprijed Hrvatska! – progresivni savez Ivo Josipović te Zoran Pusić uime Antifašističke lige RH.  U Jasenovac je počast žrtvama došao dati i predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić, kao i nezavisni saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.  Počast su odali i vijence položili i austrijski veleposlanik u RH Andreas Wiedenhoff, izraelska veleposlanica u RH Zina Kalay Kleitman te predstavnici veleposlanstava Nizozemske, Njemačke, Francuske, Kanade, SAD-a i Srbije.

Podsjećamo, Koordinacija je donijela odluku o bojkotu službene komemoracije s državnim vrhom 22. travnja, koju nisu promijenili ni nakon poziva predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović na zajedničko komemoriranje. Bojkot su objasnili neslaganjem s politikom nečinjenja u odnosu na izmjene postava muzeja,
odgađanjem imenovanja Savjeta JUSP Jasenovac te dnevnopolitičkim događanjima vezanima uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva. Objasnivši odluku Koordinacije, njezin predsjednik Kraus prije desetak dana kazao je kako je to reakcija na nečinjenje države u pogledu ustaških povika na ulicama gradova i nogometnim utakmicama, kao i govora mržnje u medijima, posebice na internetu.

Smatra i da postav muzeja u Jasenovcu “ne prikazuje punu istinu o holokaustu i strahotama NDH te da ublažava istinu o ustaškom režimu”. Koordinaciju čine židovske općine Čakovec, Daruvar, Dubrovnik, Koprivnica, Osijek, Rijeka, Slavonski Brod, Split i Zagreb. Službenoj komemoraciji 22. travnja neće nazočiti ni Savez antifašističkih boraca Hrvatske koji će zasebnu komemoraciju za jasenovačke žrtve održati 24. travnja.

Ravnateljica JUSP Jasenovac Nataša Jovičić ne nazoči komemoraciji

Ravnateljica Javne ustanove spomen-područje (JUSP) Jasenovac Nataša Jovičić ne nazoči današnjoj komemoraciji, a iz JUSP-a je novinarima rečeno da je ravnateljica u Požegi, na sastanku s požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem. Jasenovac je od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Poimenični popis žrtava logora navodi imena i podatke za 83.145 žrtava – 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 dijete do četrnaest godina. Najviše je stradalo Srba, Roma, Židova i Hrvata.

vezane objave:

20.travnja 2016. Forum Hrvatske sloge Vukovar pozvao sve branitelja na komemoraciju 22.travnja u Jasenovcu.
19.travnja 2016. Ministar kulture posjetio Jasenovac i poklonio se žrtvama.

15.travnja 2016. Predstavnici židovskih opčina u Hrvatskoj danas odaju počast žrtvama i polažu vijence u Jasenovcu

15.travnja 2016. Jasenovac je politički instrumentaliziran 

11.travnja 2016. Predsjednica poziva na zajedničko odavanje počasti žrtvama Jasenovca

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *