Sadiq Khan je prvi musliman izabran za gradonačelnika Londona

Laburist Sadiq Khan novi je gradonačelnik Londona i on je prvi musliman koji dolazi na čelo toga grada. Muslimani diljem svijeta slave njegovu pobjedu pobjedu na izborima  a čestitke mu dolaze sa svih strana.

Njegova pobjeda na izborima za gradonačelnika dokaz je da svijet ipak ne smatra sve muslimane teroristima. Khanova pobjeda još je veća jer je on, kao sin pakistanskog migranta, uspio pobijediti konzervativaca Zaca Goldsmitha, sina milijardera Jimmyja Goldsmitha.

Skroman i jednostavan

Iako mnogi smatraju kako su Khanu pobjedu osigurali muslimanski doseljenici, statistike govore suprotno. Od 8,6 milijuna stanovnika, koliko ima London, samo 13 posto (1,1 milijun) su muslimani, dok je za Khana glasalo čak 57 posto stanovništva Londona. To je dokaz kako su Khana zapravo izabrali nemuslimanski stanovnici, unatoč tome što ga je njegov protivnik Zac Goldsmith za vrijeme prljave predizborne kampanje optuživao za vezu s islamskim ekstremistima.

Sadiq Khan, novi gradonačelnik Londona, financijskog centra Europe, izuzetno je skroman i jednostavan čovjek. Živio je u teškim uvjetima. Njegovi roditelji došli su u London 1970. netom prije njegova rođenja. Njegov otac Amanullah Khan bio je vozač autobusa, a majka Sahrun krojačica, a imao je još sedmero braće. Rođen je u siromašnom, južnom dijelu Londonu u malim i jeftinim državnim stanovima za iznajmljivanje. Imali su samo tri sobe u kojima su svi spavali. Khan je išao u lokalnu državnu školu, završio pravo na sveučilištu u sjevernom Londonu, zaposlio se u odvjetničkom uredu koji se bavio ljudskim pravima, da bi 2005. u britanskom parlamentu bio izabran za predstavnika regije u kojoj je odrastao.

Veliki ljubitelj boksa

Khan je oženjen pravnicom Sadijom Ahmed, ima dvije kćeri i ljubitelj je boksa. Njegova obitelj, kao i on, drži do muslimanske vjere što podrazumijeva klanjanje pet puta dnevno i nepijenje alkohola. Svog prvog radnog dana kazao je kako će raditi sve na ujedinjenju svih stanovnika Londona i neće raditi vjerske ni političke razlike.

– Ja sam Londonac, ja sam Britanac, islamske sam vjere i ponosan što sam musliman. Također sam azijskog, pakistanskog podrijetla, što s ponosom ističem. London me je stvorio i cijeli ću život raditi za njegovu dobrobit. Nikada nisam sumnjao u grad u kojem sam se rodio i živio bez obzira na to što danas svi strahuju od muslimanskog radikalizma. Dokaz da je London drugačiji moja je pobjeda unatoč optužbi konkurencije koja me je povezivala s muslimanskim ekstremizmom.

Iako je po islamu grijeh bit će i za gej brakove

Pobjeda Sadiqa Khana na izborima za gradonačelnika velik je uspjeh za njegovu stranku laburista, koji su do nogu potučeni u Škotskoj, gdje su izgubili neka tradicionalna uporišta i čak 13 mjesta.
Tijekom kampanje Khan se uopće nije pozivao na svoju stranku i njena lidera. Novi gradonačelnik Londona Khana svjetonazorima, grijeh. Isto tako, zalagat će se za veću jednakost za sve.
Obećao je gradnju novih, svima dostupnih stanova, kao i to da se cijene gradskog prijevoza kojima se koriste mnogi, ali siromašni ponajviše, neće mijenjati.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *