Objavljena imena iz Hrvatske u Panama dokumentima

Sinoć su objavljeni novi podaci koji su otkriveni u aferi Panama papers. Na popisu koji je objavljenom na stranicama Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) a na njoj se nalaze i adrese 20-tak  imena iz Hrvatske. Baza se neprestano nadopunjava novim imenima i tvrtkama.

Čak 200.000 pravnih i fizičkih osoba iz svih djelova svijeta na javnom su popisu. Svaka je osnivala off shore tvrtku uz pomoć ureda Mossak Foneseca iz Paname, jednog od najvećih igrača u offshore kraljevstvu. Porezna se oaza rasprostire na 21 zemlju, u igri su državnici, političari, sportaši, ali i kriminalci.

Godinu dana 400 novinara radilo je na otkrivanju, a u bazi podataka pronađene su 32 hrvatske adrese i 38 imena.

Imena tvrtki i adrese uglavnom su nepoznati javnosti, ali upravo je to cilj takvih računa. Također, gotovo je nemoguće utvrditi čime su se te kompanije bavile.

Ako je riječ o legalnim ekonomskim aktivnostima i ako je porez plaćen u nekoj od zemalja koji imaju nižu poreznu stopu nego što to ima Hrvatska tu zapravo i nema kaznenog djela.

No problem je što se tračuni nerijetko koriste i za izbjegavanje plaćanja poreza, a tajnost koju pružaju čini ih privlačnima
nogim kriminalnim organizacijama.

Panamski zviždač ponudio je suradnju istražnim tijelima svih zemalja koje se spominju u bazi podataka.

Novinari su obavili svoj dio, a ovo je samo okidač istražiteljima da počnu raditi svoj posao.

Na Dosjeu Panama radi i glavna istražiteljica Projekta za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji Miranda Patručić. Ona je za Novu TV naglasila kako su tijekom istraživanja bili skoncentrirani na poznata imena, posebno iz Bosne i Hercegovine, te kako među imenima iz Hrvatske nisu naišli ni na jedno prepoznatljivo ime, koje bi, kako je istaknula, zvučalo poznato.

U Panama dokumentima i Hrvati

Među imena hrvatskih državljana navedenih u tzv. Panama Papers, dokumentima o poslovanju u poreznim oazama, dva puta spominje se i ime Miroslava Antunovića. Prema podacima o adresama navedenim u panamskim dokumentima, radi se o sinu poznatog poduzetnika Tomislava Antunovića, trgovca naftom i vlasnika hotela “Antunović” u Zagrebu, piše vecernji.hr.

Dioničar svih tvrtki

Miroslav Antunović navodi se kao dioničar dviju tvrtki – Alpha Global Holdings i Mercier Finance Development. Na popisu adresa objavljenih u panamskim dokumentima navedena je i Lička 31 u Zagrebu, a na toj je adresi prijavljen upravo Miroslav Antunović. On je, uza svog oca Tomislava, direktor hrvatske tvrtke Antunović TA. Tomislav Antunović jučer nam je kazao da ne zna zašto je ime njegova sina navedeno u tzv. panamskim dokumentima.

– Ni ja ni moj sin nemamo pojma o tome. Postoje četiri Miroslava Antunovića i moguće je da nas s time sad povezuju jer svi misle da smo mi neki banditi – za vecernji.hr kazao je Antunović.

U panamskim dokumentima navedeno je ime i Sandra Baričevića, bivšeg člana uprave Coca-Cole Adria i sadašnjeg direktora tvrtke Alpheus iz Zagreba. Vecernji.hr nije razgovarao s njim no od bliskih mu osoba je doznaoda je tvrtku Idola Holdings, s kojom se povezuje u panamskim dokumentima, u međuvremenu ugasio.

Među imenima Hrvata u dokumentima o poreznim oazama je i ime Jerka Filipovića, vlasnika lanca trgovina Planet obuća. Filipović se navodi kao vlasnik tvrtke Rythm International, a među adresama navodi se Slavonska avenija 19A u Zagrebu, a na toj je adresi njegova tvrtka Nina Commerce. U Nina Commerceu su potvrdili da je Filipović na putu do kraja sljedećeg tjedna pa nije dostupan za komentar.

A zašto je njegovo ime u panamskim dokumentima, objasnio je Klaudio Marcelić, povezan s tvrtkom Cerey Global.Ta tvrtka nema nikakve veze s mojim životom u Hrvatskoj. Pomorac sam i radim već godinama vani s jahtama. Poreznu prijavu redovito svake godine ispunim u Hrvatskoj i sve svoje obveze podmirujem. Sve se to lako može provjeriti – kazao je Marcelić, dodavši da njegova tvrtka Novi link registrirana u Hrvatskoj nema nikakve veze s panamskom tvrtkom, piše vecernji.hr.

Dogovorio posao u Ženevi

I Stjepan Bilaver je vrlo rado objasnio zašto je njegovo ime navedeno u dokumentima koji su uzbrkali svjetsku javnost. On je naveden kao vlasnik tvrtke Cabo Parasio.

– Bio sam svojedobno u Ženevi na jednom poslovnom sastanku i tad mi se otvorila mogućnost poslovanja u Panami – objašnjava Bilaver. Osnivanje tvrtke dogovorio je s predstavnicima tvrtke Mossak Fonseca u Ženevi, no do planiranog posla trgovanja robom iz Paname, kaže, nikad nije došlo. Tvrtka je osnovana potkraj 2014., a potkraj 2015. Bilaver je dao instrukcije za njezino gašenje.

– Od toga nije bilo ništa, tvrtka je ugašena i više ne postoji – tvrdi Bilaver. Kaže da mu od  kad je objavljeno njegovo ime, mobitel stalno zvoni. Za Tajvanca Huang Siang Yua, koji je u tim dokumentima naveden da živi na njegovoj adresi u Sv. Filipu i Jakovu, kaže da nikad nije čuo, piše vecernji.hr.

 

vezane objave: 
Svjetski bogataši , spominju se i tri hrvatske trvtke, skrivali novac u poreznim oazama.

Ministarstvo financija radi na uvođenju registra poslovnih subjekata


dnevnik.hr/vecernji.hr/hrt/hia
foto:ilustracija dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *