Burno u Hrvatskom saboru, SDP traži Karamarkovu ostavku

Današnja sjednica Hrvatskog sabora počela je burno , već na početku održana je stanka koju je zatražio SDP zbog , kako se navodi, najnovijih događanja vezanih uz Vladu koji štete nacionalnim interesima. Stanku su zatražili Silvano Hrelja, Dario Hrebak, Miro Bulj, Milorad Pupovac i još nekolicina zastupnika , piše N1.

Podsjetimo, u “Nacionalu” je objavljeno da je lobist mađarskog MOL-a Josip Petrović plaćao usluge savjetovanja tvrtki u vlasništvu Karamarkove supruge Ane Karamarko. Navodi se kako je, uoči dolaska HDZ-a i Karamarka na vlast, njegovoj tadašnjoj partnerici, a sadašnjoj supruzi Petrovićeva tvrtka platila najmanje 60 tisuća eura, odnosno oko pola milijuna kuna za usluge savjetovanja.
Ana Karamarko, supruga prvog potpredsjednika Vlade RH Tomislava Karamarka, u intervjuu za “Jutarnji list” od srijede, rekla je kako posao njezine agencije “Drimia” nema veze s politikom niti je kad obavljala poslove za “Peritus savjetovanje” u vlasništvu Josipa Petrovića koji bi bili u interesima MOL-a.
“Moja tvrtka imala je ugovor s tvrtkom Peritus savjetovanje (u vlasništvu Hosipa Petrovića) i bila sam upoznata s njihovim radom onoliko koliko je to bilo bitno za poslove koje smo obavljali mi kao marketinška agencija. Riječ je o uobičajenom ugovoru o pružanju agencijskih usluga iz područja marketinga i komunikacija. Tvrtka Drimia nikad nije obavljala nikakve poslove za Peritus savjetovanje koji bi bili u interesima MOL-a”, rekla je Ana Karamarko.

Na pitanje koliku je naknadu dobila za te usluge, odgovorila je da je, što se tiče iznosa od 60.000 eura, “važno reći da je to dvogodišnja naknada s uključenim PDV-om”. Potvrdila je da su ona i njezin suprug prijatelji s Petrovićem i njegovom obitelji, ali i dodala kako je njezin suprug, zbog prirode posla kojim se bavi, uvijek povlačio jasnu crtu između poslovnog i privatnog.

“Onoga trenutka kad je postalo izvjesno da bi moj suprug mogao postati član Vlade, gospodina Petrovića obavijestila sam da raskidamo ugovor. Na vrijeme sam raskinula suradnju s tvrtkom ‘Peritus savjetovanje’ upravo zbog okolnosti koje su se promijenile dolaskom HDZ-a na vlast i moga supruga na spomenute funkcije”, rekla je Ana Karamarko za “Jutarnji”.

Tražimo Karamarkovu ostavku’

Zastupnicima se, kako bi objasnio razlog traženja stanke, obratio Peđa Grbin: ‘Vuk mijenja dlaku, ali ćud nikada. Ovo što se događa pokazuje da je svejedno vodi li HDZ Ivo Sanader ili Tomislav Karamarko. Ova je afera pokazala da im je vlastiti džep važniji od državnog. Mi u SDP-u to više nećemo tolerirati. Mi tražimo da Karamarko podnese ostavku! On mora otići. Ako ne ode, ako pokaže prijezir prema građanima, klub zastupnika SDP-a pokrenut će postupak njegova opoziva”

Silvano Hrelja iz HSU-a također je govorio o aferi Konzultantica: ‘Ovo je pitanje kada trebamo pokazati jesmo li socijalna država ili džungla, čopor. Situacija je puno ozbiljnija nego što izgleda. Sinoć sam u kasliću dobio dokumnet koji potvrđuje vjerodostojnost dokumentacije koja je u opticaju. Prema tome – objavljeni dokumenti su autentični… Dno je blizu. Neću pozivati nikoga na ostavke, neka svatko postupi po svojoj savjesti.’

Drago Progmet kazao je: ‘Pozivam Vladu da umjesto kaosa koji proizvodi, umjesto neprovođenja reformi – neka odstupi. Gospodo, uspjeh ove Vlade je naš uspjeh, a njihov je neuspjeh naš neuspjeh’.

više u nastvku

N1/hia
foto: N1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *