Vlada ipak neće prodati sve tvrtke koje je skinula s liste strateških

Nećemo prodati sve što smo stavili na listu, rekao je premijer Tihomir Oreškmović na izvanrednoj konferenciji za novinare danas uoči sjednice Vlade. Na listi su samo kako bismo lakše pokrenuli neke procese, naglasio je. Na pravom smo putu i koliko god se čini da Vlada ne funkcionira, Vlada radi i dobiva pozitivne signale. Rekao je kako je cilj Vlade smanjiti dug za 200 milijuna eura i time će dovesti do poboljšanja kreditnog rejtinga.

Od Europske komisije smo dobili signal da Hrvatska ima najveći rast industrijske proizvidnje – 7 %, rekao je te dodao kako je dosta nepotrebne bure i oluja u medijima. Možda neki nisu sretni s reformama, ali ja vidim pozitivne signale iz Europe.

Uz prozivke za ostavkom Tomislava Karamarka, premijer Orešković je rekao kako će čekati rezultate Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Izrazio je uvjerenje da Karamarko nije učinio ništa što bi naštetilo interesima Hrvatske.

Sjednica Vlade najavljena za 15 sati odgođena je za sat vremena kasnije, u 16 sati.

vezana objava: Vlada skinula 8 tvrtki s pospisa strateških

Reakcije na Vladin popis ne strateških trvtki

Iz koprivničke gradske uprave poručuju ‘Podravka je naša i ne damo je na prodaju’. Odluka o prodaji strateške tvrtke ne može se donositi na telefonskoj sjednici Vlade, jer je to rasprodaja nacionalnog bogatstva i izdaja Koprivnice, Podravine i Prigorja – rekli su koprivnički čelnici. Dodali su kako nakon 10 godina Podravka prvi put isplaćuje dividendu, provedeno je restrukturianje i ostvarena dobit od 800 milijuna kuna. ‘Ako se već nekome nešto obećalo, ako se nešto mora provesti radi viših ciljeva, makar mi ne vidimo – neka se dio vlasništva Podravke prenese u vlasništvo županije i grada, svakome po 5 posto’, predlaže dogradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Zastupnici Mosta Ivan Kovačić i Miro Bulj usprotivili su se danas namjeri privatizacije tvrtki koje je Vlada jučer na telefonskoj sjednici skinula s popisa strateških. “Mislim da su neke tvrtke skinute s liste strateških možda da bi se lako prodale, međutim, ne treba biti puno pametan i puno stručan da bi se prodao ACI ili Podravka. Zašto se nije odlučilo da se prodaju tvrtke koje su sada u lošem financijskom stanju, gdje radnici ne dobivaju plaću?”, rekao je  Kovačić.
Zašto netko nije bio pametan pa pokušao, evo danas je bilo razgovora o Imunološkom, ga staviti u funkciju ili neka pokuša Kamensko, pa neka ženama iz Kamenskog da plaću”, dodao je.

Protiv privatizacije je i Miro Bulj, koji smatra da ACI, Podravka i ostale tvrtke koje Vlada namjerava privatizirati moraju biti baza za razvoj Hrvatske.“Apsolutno sam protiv toga. Tvrtke kao što je Podravka, na koju se može nasloniti razvoj poljoprivrede, apsolutno smatram strateškima, a ne da mi uvozimo repromaterijal iz Mađarske, dok naša polja leže zapuštena. Može se Podravka dizati, biti još bolja i biti razvojna tvrtka. Lako je prodati zlato, ‘ajde prodajte plastiku”, poručio je Bulj.

Centar za restrukturiranje i razvoj donio je na sjednici koja još uvijek traje( 16:00 ) odluku o prodaju 20,4 posto dionica Končar elektroindustrije, tvrdi sugovornik Jutarnjeg lista.  Riječ je o paketu dionica koji prema posljednjoj cijeni na burzi vrijedi 344 milijuna kuna, a bit će ponuđen na prodaju putem Zagrebačke burze.

Država zadržava nešto manje od pet posto dionica koje su pod zalogom za kredite podignute za spašavanje Borova, a ostaje joj i kontrolni paket od 28 posto dionica koje kontrolira preko Kapitalnog fonda. Tome fondu čiji je osnovni smisao uplata zarade u prvi mirovinski stup dionice Končara čine 38,8 posto ukupnog portfelja. Za kupnju dionica Končar elektroindustrije najzainteresiraniji su Obvezni mirovinski fondovi drugog stupa čiji zbrojeni udjeli iznose 25 posto. Vlada je jučer odlučila
Končar  maknutu sa liste poduzeća od posebnog državnog interesa, što je omogućilo CERP-u da danas donese ovu odluku.

Komentar analitičara

Pitanje skidanja ACI-ja s liste strateških tvrtki u idućim danima u uvjetima političke nestabilnosti vladajuće garniture be moglo eskalirati. Riječ je o sustavu lučke infrastrukture za koju većina upućenih tvrdi kako mora ostati dio strateškog portfelja RH jer se u slučaju njezine prodaje, za razliku od ostalih tvrtki koje u ovom krugu gube status strateškogih, radilo o prodaji položaja, a ne prodaji biznisa , piše poslovni.hr.

Analitičari ocjenjuju i da renta  ACI-ja ima u ovom trenutku neusporedivo veći potencijal od Ine, a očekuju i da će nautički biznis u narednom razdoblju nastaviti bilježiti rast. Takvo je mišljenje nedavno u razgovoru za Poslovni dnevnik iskazao i aktualni ministar turizma Anton Kliman, koji bi postojeći sustav od 23 ACI-jeve luke razvijao kroz dokapitalizaciju, a izrijekom se zalaže za zadržavanje ACI-ja u statusu tvrtke od strateškog značaja.

ACI bi na ovoj listi investitorima zasigurno bio i najinteresantniji, no pitanje je kakav model prodaje se predviđa. Preporuke su, ako se i ide u prodaju, da država svakako zadrži minimalno kontrolni paket u ACI-ju. Velik potencijal svakako ima i dionički paket korpivničke Podravke, te Končara i Croatia osiguranja, dok se za ostale tvrtke prema prvim naznakama ne očekuje poseban interes. To više što je riječ o tvrtkama opterećenima dugovanjima, koje su poput primjerice Croatia airlinesa već neuspješno bile nuđene na prodaju. No, ovaj put i potencijalni kupci biti će svjesni zadanog političkog cilja i roka, te će računati na manje zahtjevne uvjete trgovine. Uglavnom se kao potencijalno zainteresirane navodi mirovinske fondove, kao i strane investitore, prvenstveno iz Turske koji su za nedavnog posjeta gospodarskog izaslanstva predvođenog predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom iskazali zanimanje upravo za ACI, u kojemu turska Dogus grupa već posjeduje 11 posto dionica, te za Croatia airlines i Podravku. Upravo u tom posjetu se i prepoznaje lista tvrtki koje gube status strateških i pripremaju se za prodaju, budući da je na toj listi na kojoj je sada preostalo 47 strateških tvrtki još priličan broj onih koje bi se moglo izdvojiti iz tog društva. Primjerice Brijuni rivijera ili Luka Vukovar.

Prve procjene analitičara govore kako bi država od privatizacije ovih poduzeća, budu li u prodaju stavljeni apsolutno svi udjeli koje u njima država trenutačno posjeduje, uključujući i one u ACI-ju, mogla računati na prihod od oko 300 milijuna eura.

 


hrt/jutarnji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *