ZBOG UGOVORA NJEGOVE SUPRUGE: Karamerko se ubuduće ne smije mješati u slučaj INA-MOL

Očigledno je da se zbog o vjerodostojnosti funkcije prvog potpredsjednika i same Vlade Tomislav Karamarko mora izuzeti
od svih aktivnosti vezanih za Inu-MOL nakon objave poslovnog ugovora tvrtki njegove supruge i MOL-ova lobista Joze Petrovića. Kako te privatne okolnosti mogu utjecati na ljude oko njega, vidjelo se po “atavističkoj” i neprimjerenoj reakciji HDZ-ova Andrije Mikulića na zahtjev Mostova Mire Bulja da Povjerenstvo istraži privatno-javni odnos obitelji Karamarko s MOL-om. Također, nove su okolnosti dovele i do promjene percepcije dosadašnjih “soliranja” HDZ-ova ministra poduzetništva i obrta Darka Horvata, koji još od siječnja govori kako nam nisu trebale arbitraže s MOL-om, nego pregovori i dogovori jer arbitražu možemo i izgubiti.

S obzirom na to da je to rezultiralo i nedavnim “ultimatumom” Mostu, prema interpretaciji medija, po objavi poslovnog ugovora Karamarkove supruge, osnaženi su argumenti i za drukčije interpretacije te inicijative, osobito u kontekstu iskustva koje nacija ima s bivšim premijerom. Ako iza te inicijative službeno stoji HDZ, objektivno se nameće pitanje kakvog su utjecaja na to imali privatni Karamarkovi odnosi. Bez obzira na to što on ističe kako je uvijek znao odijeliti privatno od javnoga. Naime, upit Povjerenstvu o značaju privatnih i poslovnih odnosa njegove supruge s Petrovićem mogao je poslati davno prije, već po preuzimanju funkcije. Jer, što bi bilo da Bulj nije galamio, a Nacional to objavio?

Karamarko je bio saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a kad je dvogodišnji ugovor tvrtki njegove supruge i Petrovića u siječnju 2015. prestao, ali ne zbog toga kako bi se spriječio mogući sukob interesa Karamarka kao izglednog člana Vlade, već je tada istekao rok konzumacije tog ugovora. Karamarko tada nije bio u prilici da kao dužnosnik odlučuje o sporu Ina – MOL pa sukoba interesa nije moglo biti. Poslovna suradnja njegove supruge i lobista MOL-a bila je “samo” politički intrigantna okolnost zbog MOL-a i Petrovićeva nekadašnjeg angažmana u upravi Ine. I od kada je postao prvi potpredsjednik Vlade, Karamarko nije u sukobu interesa.

Doduše, razgovarao je s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u veljači, ali, kako je rekao novinarima, nisu razgovarali o Ini i MOL-u. Lani u srpnju, kao šef HDZ-a, sastao se i s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom, kad ga jeGordan Maras prozvao za tajne razgovore o Ini i MOL-u. Ali Karamarko je to nazvao nesuvislom konstrukcijom jer su razgovori bili po stranačkoj liniji, premda je prema objavi mađarske agencije bilo govora i o odnosima država nakon arbitraža. Potencijalni sukob interesa aktivirao bi se kad bi Karamarko sudjelovao u procesima vezano za arbitražu i odnose Ine i MOL-a, jer bi time ugrozio povjerenje građana u motive svoga javnog angažmana.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sprečavanju sukoba interesa Dalija Orešković u Dnevniku NoveTV rekla je da Karamarko sam mora prepoznati što treba učiniti da zaštiti javni interes ili tražiti pomoć Povjerenstva, s obzirom na alarmantne okolnosti koje ga povezuju s Petrovićem, premda zakon zasad nije prekršen.

Karamarko se izuzima iz procesa o INA-i

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko danas je putem svog Facebook profila poručio da se izuzima iz procesa donošenja odluka o Ini.

Zbog medijskog linča na moju obitelj i mene osobno, donio sam odluku da se izuzmem iz svih procesa koji podrazumijevaju donošenje bilo kakvih odluka oko INA-e, sve dok Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ne donese odluku prema zahtjevu koji sam im uputio.

Dosad sam se zalagao za povlačenje iz arbitražnih postupaka i to obostrano; i Republike Hrvatske, ali i mađarske strane. Na taj sam način htio prekinuti promašenu politiku prošle neuspješne Vlade i još neuspješnijeg premijera koji je svojom politikom Hrvatsku posvađao sa svima i doveo nas na rub međunarodne izolacije.
U slučaju nepovoljnog ishoda arbitražnih postupaka Hrvatskoj prijeti šteta koja se broji u milijardama kuna. Pritom nije zanemariv podatak kako svake godine skupo plaćamo i odvjetničko društvo koje zastupa Republiku Hrvatsku u ovim postupcima – napisao je Karamarko na Facebooku.

 

 

vecernji.hr/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *