Komemoracija žrtvama križnog puta u Beliburgu

Središnja komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta povodom 71. obljetnice bleiburške tragedije održat će se tradicionalno na Bleiburškom polju u Austriji.

Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod, a liturgije, u ime HBK i BK BiH, Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu na čelu s dr. Tomislavom Markićem.

Ove je godine obnovljeno pokroviteljstvo Hrvatskog sabora nad komemoracijom. Nakon spomen-mise koju je ove godine s početkom u 12,00 sati predvodio Franjo Komarica, banjalučki biskup i predsjednik BK BiH. Slijedila je molitva za žrtve islamske vjeroispovijedi koju je predvodio Idriz ef. Bešić, medžlis islamske zajednice Gunja a
nakon molitve bilo je nekoliko prigodnih govora. Na kraju su položeni vijenci. Na misi je pjevao Mješoviti župni zbor iz Livna te Klapa HRM Sv. Juraj.
Ante Kutleša, glasnogovornik Počasnog bleiburškog voda, pozdravio je sve nazočne te zahvalio Hrvatskom saboru što je ponovno pokrovitelj obilježavanja bleiburške tragedije. Poštovanje prošlosti i odgovornost prema budućnosti daju životu pravi smjer, rekao je među ostalim.
Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto rekla je da je Bleiburg jedan od simbola stradanja hrvatskog naroda, jedan od najvećih zločina nakon 2. svjetskog rata. Ništa ne može vratiti život mučenih i ubijenih, ali možemo i moramo utvrditi nedvosmislenu istinu kako se ovaj zločin ne bi zaboravio. Došli smo odati pijetet svim stradalima.
U ime pokrovitelja predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner,koji je  istaknuo je da je Sabor nakon dugih 15 godina napokon pokrovitelj Bleiburga. Izražavamo sućut tisućama žrtava komunizma i ovdje i po čitavoj bivšoj Jugoslaviji. Ovo mjesto simbolizira sva ta stratišta, slično kao Jasenovac koji simbolizira sva ustaška stratišta. Pobjeda nakon 2. svjetskog rata žestoko je okaljana događajima u Bleiburgu. Komunistički zločini nad Hrvatima nikada nisu procesuirani niti kažnjeni. To nas razlikuje od mnogih drugih europskih zemalja. Pomirbe ne može biti bez istine, a u Hrvatskoj je istina desetljećima skrivana. Čak i danas pokušavaju se relativizirati zločini s jedne strane, a zločin i zločinci nemaju strane. Treba jasno reći da mi nismo na ovo polje došli izraziti žaljenje za NDH ili opravdavati ustaške zločine, već isključivo izraziti duboki pijetet prema žrtvama komunističkih zločina. Ti su zločini samo unijeli dodatan razdor. Povijest ne smijemo zaboraviti, ali moramo učiti da nepravda i mržnja nikada nikomu ništa dobro nisu učinili. Prekinimo s podjelama i živimo za budućnost naše djece u miru, slobodi i demokraciji, istaknuo je.

Komemoracija je završava  polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade, predvođena predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom i prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom, položila su vijenac kod spomenika i grobnice žrtava poraća u Teznom. Zatim je održana molitva i polaganje vijenaca kod spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora. U izaslanstvu su bili   potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, predsjednik Sabora Željko Reiner, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš, Robert Podolnjak, Milijan Brkić, kao i ministar branitelja Tomo Medved, ali i bivši ministar branitelja Mijo Crnoja.

Zajednički vijenac predsjednice Republike, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH na groblju Dobrava te uz spomenik na Bleiburškom polju položili su akademik Željko Reiner, Tomislav Karamarko i izaslanica predsjednice Republike, predsjednica Udruge Hrvatski križni put Bruna Esih, objavila je Vlada na svom Twitteru.

Bleiburg-1
Bleiburškom tragedijom naziva se stradanje hrvatskih vojnika i civila koji su se na kraju Drugog svjetskog rata, u svibnju 1945. godine, htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj. Neki su ubijeni na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima poznatima kao Križni putovi. Točan broj stradalih Hrvata, vojnika i civila na Bleiburgu i Križnim putevima, još uvijek nije utvrđen, a dosadašnja istraživanja ukazuju da ih je ubijeno najmanje 50 tisuća.

Molim vas, ne dopustimo da razbacane i nepokopane kosti desetaka tisuća naših sunarodnjaka i članova naše crkve i dalje ne nađu svoj pokoj kao što se to s njima događalo prošlih sedam desetljeća, poglavito zbog zabrane, prijezira ili nemara dosadašnjih službenih političkih predstavnika država u kojima smo živjeli ili danas živimo. Učinimo svi zajedno djelo milosrđa u ovoj Godini milosrđa. Pokopajmo konačno naše mrtve, oni to od nas odavno očekuju, rekao je Komarica.

Premijer Orešković i potpredsjednik Vlade Petrov Bleiburg posjetili u petak

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković posjetio je u petak Tezno te Bleiburško polje, gdje je zapalio svijeće u spomen na žrtve bleiburške tragedije i žrtve Hrvatskog križnog puta.

– Kroz svoju povijest hrvatski narod pretrpio je mnogo nepravdi i teških tragedija. Jedna od najvećih tragedija dogodila se tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Bleiburško polje i postaje Križnog puta simboliziraju tragediju hrvatskog naroda koja se dogodila u osvit pobjede nad fašizmom i nacizmom. Tada je totalitarni komunistički režim počinio masovna djela nasilja koja su predstavljala kršenja temeljnih ljudskih prava, pa i najvrednijeg ljudskog prava – prava na život – poručio je Orešković te dodao: Svaka žrtva zaslužuje poštovanje. Svaka žrtva ima svoje ime i prezime i obitelj koja za njom tuguje. Tragično je da se većini žrtava ni 70 godina nakon Drugog svjetskog rata još ne zna za posljednje počivalište. Kada danas, kao ponosna članica Europske unije, Republika Hrvatska gradi i razvija demokratsko društvo koje poštuje dostojanstvo svake ljudske osobe, moramo biti jedinstveni u osudi svakog zločina. Tragične događaje naše prošlosti mi danas ne možemo promijeniti, ali smo dužni iz njih izvući pouke i učiniti sve da se takvo što ne ponovi. Pozivam sve koji će se sutra pokloniti žrtvama na ovom mjestu da to učine dostojanstveno i s poštovanjem jer je razlog obilježavanja ove tragedije samo i isključivo iskazivanje pijeteta žrtvama.

U petak je Blaiburg posjetio i kod spomenika položio vijenac u spomen na sve žrtve koje su stradale na stratištima u završnim operacijama, ali i nakon završenog Drugog svjetskog rata i potpredsjednik Vlade Božo Petrov.Na facebooku je kasnije napisao:- Sve žrtve zaslužuju isto poštovanje i pijetet, a režimi koji su doveli do stradanja istu osudu. Prestanimo se dijeliti na mrtvima, a temelje moderne Hrvatske gradimo na Domovinskom ratu, osuđujući uvijek zločine i sve totalitarne i autoritarne režime. Okrenimo se izgradnji bolje i drugačije Hrvatske, prestanimo s podjelama, prestanimo sa “mi ili oni” i rješavajmo zajedno probleme naših građana – poručio je Petrov.

Dodao je kako je vrijeme da Hrvatska prestane biti talac prošlosti i podjela koje nameću neodgovorni političari i na tim podjelama “parazitiraju”.- Nažalost u prošlost se ne možemo vratiti da zaštitimo žrtve, ali možemo budućnost graditi na dobru – zaključio je Petrov.

Program 71.komemoracije u Bleiburgu 

hrt/24 sata/hia
foto: pobijeni.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *