Obljetnica: HRT slavi 90 godina radija i 60 godina televizije

Hrvatska radiotelevizija  (HRT) danas slavi veliku obljetnicu, 90 godina postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 60 godina postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV). Tim je povodom predviđen rođendanski program koji će izravno moći pratiti gledatelji i slušatelji Hrvatske radiotelevizije.

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u 15 sati održana je svečana dodjela tradicionalnih godišnjih nagrada Hrvatske radiotelevizije  a u 17 sati održana je i  svečana akademija i koncert pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Na svečanosti je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić dodijelio nagradu za životno djelo Ivan Šibl dugogodišnjem sportskom komentatoru Mići Dušanoviću. U glazbenome dijelu programa nastupili su Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija. U predvorju Koncertne dvorane postavljena je  izložba kamermana i snimatelja Hrvatske radiotelevizije.

Na Europskome trgu u Zagrebu od 18.30 do 21.00 održava se druženje poznatih HRT-ovih novinara, voditelja, urednika i zaposlenika s građanima. Građani mogu razgledati i prigodnu izložbu ‘Priče svake generacije’ koja govori o povijesti Hrvatske radiotelevizije te se prisjetiti najbitnijih datuma iz bogate povijesti Hrvatske radiotelevizije te najuspješnijih i najpoznatijih emisija i ljudi.

Rođendanski i donatorski koncert

Na Trgu Josipa bana Jelačića u 21 sat na rasporedu je veliki donatorski koncert namijenjen prikupljanju sredstava za konzerviranje i obnovu vukovarskoga Vodotornja pod nazivom Svi za Vukovar.

Na koncertu će nastupiti Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, Vatra, Toni Cetinski, Ivan Zak, Colonia, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Najbolji hrvatski tamburaši, kvartet Gubec, Gabi Novak, Radojka Šverko, Tereza Kesovija, Jacques, Massimo, Vanna, klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice, Ivan Mikulić, ovogodišnja pobjednica HRT-ove emisije The Voice – Najljepši glas Hrvatske Ruža Janjiš, zbor Concordia Discors i Jole, a očekuje se i naša ovogodišnja predstavnica na Eurosongu Nina Kraljić.

Istodobno će biti organiziran i pozivni centar u prostorima kavane Johann Franck.  Svojim će dolaskom i javljanjem na telefonske pozive građana akciju poduprijeti predstavnici vlasti, gospodarstva, društvene, kulturne i sportske javnosti te brojne druge poznate osobe.

Do 23,00 sata za Vukovar prikpuljeno 1 155 000 kuna.

Premijer Tihomir Orešković rekao je kako je njemu Vukovar apsolutno u fokusu i da je 40 milijuna kuna u proračunu predviđeno za Vukovar, za obnovu grada i infrastrukture. Aktivirali smo i europske fondove iz kojih ćemo novac uložiti u infrastrukturu, proizvodnju i socijalne potrebe. Imamo nekoliko velikih projekata, među njima i jedan od 350 milijuna kuna za sustav vodoopskrbe i odvodnje, rekao je Orešković. 24 milijuna eura namijenjeno je za dva projekta, jedan je uređenje hale tvornice Borovo za inovacijski centar od 10.000  četvornih metara koji će tvrtke moći unajmiti i otvoriti 300 do 400 radnih mjesta.

Kada se vjeruje u nešto, nebo je granica, a kad smo razjedinjeni, i najbolje stvari možemo upropastiti, rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na pitanje vjeruje li da će se prikupiti potreban novac.

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, zahvalio se svima koji će donirati novce. Zagreb je puno učinio za Vukovar, ali premalo za ono što je Vukovar učinio za Hrvatsku, istaknuo je.

Zajedništvo je riječ koja nas povezuje, i ovim smo telefonskim pozivima povezali cijelu Hrvatsku, rekao je v.d. ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić i zahvalio svima koji su donirali za vodotoranj. HRT je uručio 73.660,79 kn koji su prikupljeni glasovanjem putem telefona u finalu The Voicea.

Za obnovu ovog simbola hrvatskog zajedništva potrebno je sakupiti 20 milijuna kuna. Prikupljanje sredstava trajati će do 1. studenoga, a radovi na obnovi trebali bi početi u ljeto i trajati godinu dana.

hrt/hia
foto:hrt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *