UNESCO u Dubrovniku: zeleno svjetlo izgradnji golfa

Inspektori UNESCO-a koji su posjetili Dubrovnik, nakon prijave Društva dubrovačkih arhitekata, dubrovačke podružnice Udruženja povjesničara umjetnosti Hrvatske, Inicijative Srđ je naš, Udruge Placa, Zelene akcije i Društva prijatelja dubrovačke starine zbog ugroze zaštićene kulturne baštine od golf resorta na Srđu i pretjerana broja kruzera, zaključili su kako se planirano pristanište podno Lazareta ne smije graditi. Pri tome podržavaju mišljenje konzervatora da bi kamena riva navela na pogrešno tumačenje povijesne uloge drevne karantene.

nspektori čak preporučuju i zabranu plovidbe i sidrenja putničkih brodova i jahti u lokrumskom kanalu, te drže da broj turista koji kruzerima posjećuju Dubrovniku dnevno ne bi smio biti veći od osam tisuća.

‘Izlijevanje svjetla’

Drugi po važnosti razlog njihova dolaska bila je izgradnja golf resorta na Srđu. UNESCO-ova misija taj projekt ne vidi kao opasnost za spomeničku baštinu, no uz uvjet da se planirane vile grade 50 metara od ruba brda te da se napravi studija o svjetlosnom onečišćenju. “Još jedan aspekt koji izgleda nije bio ocijenjen jest utjecaj svjetlosnog onečišćenja na dobro. Iako se traži da nova izgradnja ne bude vidljiva danju, noću bi moglo doći do ‘izlijevanja svjetla’, što bi moglo promijeniti postav dobra. Potrebna je daljnja analiza kako bi se osiguralo da, iako su zgrade nevidljive tijekom dana, onečišćenje svjetlom ne utječe štetno na postav dobra noću”, poručuju iz UNESCO-a. No,Ivan Kusalić, prokurist Razvoj golfa, ističe kako su uvjeti koje preporučuje UNESCO već zadovoljeni. ”

Studija o utjecaju na okoliš koju smo radili sadržavala je i studiju o svjetlosnom utjecaju na povijesnu cjelinu koje predviđaju mjere sprječavanja svjetlosnog onečišćenja. Na temelju te studije projektirat će se javna i sva ostala rasvjeta u resortu. Što se tiče druge preporuke, one o udaljenosti vila 50 metera od ruba brda Srđ, to je implenetirano u urbanistički plan uređenjakoji je usvojen. Dakle, ispoštovali smo apsolutno sve uvjete i najviše standarde zaštite koje propisuje UNESCO”, pojašnjava Kusalić.

 

Zamijeniti Orlandov stup replikom

I dok ne vide štetnost golf resorta, inspektori pozivaju da se ne nastavlja s drugim projektom na Srđu, onim turističkog naselja Bosanka 2, budući da bi bilo vidljivo iz povijesne jezgre.

Misija, među ostalim, preporučuje i hitnu zamjenu Orlandova stupa replikom, centralizirani komunalni sustav klimatizacije unutar zidina. Sugeriraju i proširenje zaštićene kontaktne zone na zapadne padine brda Srđ, na kojima se ne smije dopustiti nikakva gradnja, na more oko otoka Lokruma i njegovu zapadnu obalu te fortifikacijski krajolik na platou Srđa, čime bi se zadržala odgovarajuća kontrola ne samo nad detaljima samoga golf-igrališta, već i nad svim naknadnim prijedlozima izgradnje.

Pri obilasku gradskih zidina, UNESCO-ovi inspektori, kako stoji, sa zabrinutošću su konstatirali da su izvođači pri obnovi intenzivno koristili cement umjesto vapnene žbuke, što je suprotno najboljim praksama očuvanja. “Misija preporučije da se odmah osigura korištenje tradicionalnih materijala, osim u slučaju jasnih olakotnih okolnosti. Smjernice o najboljoj praksi očuvanja trebao bi sastaviti Konzervatorski odjel Dubrovnik, Uprava za zaštitu kulturne baštine, u suradnji s Ministarstvom kulture, a Društvo prijatelja dubrovačke starine trebalo bi ih se striktno pridržavati u svim daljnjim aktivnostima i projektima. Radovi na popravku svih dijelova zidina oštećenih prijašnjim neadekvatnim zahvatima trebali bi se provesti što skorije kako bi se prevenirala bilo kakva opasnost za strukturnu stabilnost zidina”, pozivaju UNECO-ovi inspektori. “Misija preporučuje imenovanje posebnog menadžera za dobro, koji bi odgovarao Gradu Dubrovniku i koordinirao, provodio i nadzirao plan, te bio središnja točka za sva pitanja svjetske baštine”, stoji, među ostalim, u izvješću UNESCO-a.
slobodnadalmacija.hr/hia
foto: Tonći Plazibat/EPH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *