U Teheranu održan iransko-hrvatski gospodarski forum

U sklopu službenog posjeta Islamskoj Republici Iranu, hrvatska predsjednica  Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je Iransko-hrvatski gospodarski forum te tom prilikom zahvalila iranskom vodstvu na potpori u pripremi i na toplom prijemu hrvatskog izaslanstva.

Hrvatska je, s posebnom pozornošću, pratila napore iranskih vlasti i međunarodne zajednice na ukidanju gospodarskih i financijskih sankcija Iranu“, kazala je Predsjednica i dodala kako danas podjednaku pozornost posvećujemo praćenju napora iranske Vlade na postizanju gospodarskog razvoja i poboljšanju standarda života.

Naglasila je hrvatsku predanost pridonošenju obnovi gospodarskih veza s Islamskom Republikom Iranom s ciljem maksimalnog iskorištavanja potencijala i postizanja uzajamno korisnih rezultata. Kazala je kako je upoznata s impresivnim razvojnim planovima Irana koji uključuju velike projekte modernizacije, izgradnje elektroenergetske infrastrukture, obnove morske flote kao i izgradnje nove ili obnove postojeće prometne infrastrukture, objaviljeno je na web stranici predsjednica.hr.

„Otvorili ste vrata hrvatskim tvrtkama i s velikim zadovoljstvom mogu reći da su one voljne i sposobne udovoljiti svim poslovnim izazovima i započeti razgovore o konkretnim oblicima suradnje s iranskim partnerima“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i dodala kako Hrvatska i Iran imaju velik potencijal za suradnju u energetici, prehrambenoj industriji, brodogradnji, turizmu i farmaceutskom sektoru. Možemo očekivati unosnu suradnju na područjima na kojima Hrvatska uživa svjetski glas te u tradicionalnim područjima uspješne poslovne suradnje na iranskom tržištu, kazala je.

Svoj posjet Islamskoj Republici Iranu ocijenila je izrazom predanosti dugoročnom partnerstvu naših dviju država i ponovno potvrđene želje za produbljivanjem uzajamne suradnje. Izrazila je uvjerenje kako ćemo produbljivanjem suradnje dati pozitivan poticaj ponovnoj uspostavi starih gospodarskih spona Irana i Europske unije, što je važno ne samo za naše države nego i za cijeli Bliski istok te susjedne regije.

 

„Koristim ovu prigodu da svima vama zaželim uspješne poslovne razgovore i sve najbolje u budućim nastojanjima. A iranskome narodu izražavam najdublje poštovanje i prijateljstvo hrvatskog naroda“, kazala je na kraju obraćanja hrvatska Predsjednica.

U Iran s predsjednicom su otputovali brojni hrvatski gospodarstvenici koji žele uspostavu poslovnih odnosa s Iranom.

predsjednica.hr/ hia
foto:predsjednica.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *