Banjalučki biskup Komarica izložen političkom i medijskom linču

Banjolučki biskup Franjo Komarica izložen je političkom i medijskom linču , postao je u srijedu metom besprizornih napada niza političkih stranaka iz Republike Srpske i entitetskih dužnosnika kojima se ne sviđa njegova usporedba zločina u Bleiburgu s onima koju su nad Hrvatima počinjeni u Banja Luci tijekom proteklog rata.

Nakon što ga je otvorenim pismom napao predsjednik RS-a Milorad Dodik, podsjećanje na ratne zločine i na progon i ubojstva nesrba biskupu su zamjerili iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) te oporbene Partije demokratskog progresa (PDP).
Orkestriranim napadima pridružio se i gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović.”U svoje i u ime gradske uprave najoštrije osuđujem jučerašnje izjave biskupa Franje Komarice u kojima uspoređuje Banju Luku s Bleiburgom pokušavajući na taj način opravdati svoj posjet Bleiburgu gdje je vodio vjerski obred onima koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata po Banjoj Luci činili zvjerstva”, stoji u pisanu priopćenju gradonačelnika Gavranovića, koji je član Dodikova SNSD-a.Banjolučki gradonačelnik drži da se zločini iz Drugog svjetskog rata nad Srbima nikako ne mogu uspoređivati s onim što se u BiH zbivalo od 1992. do 1995. godine.Prema podacima Banjolučke biskupije s područja današnjeg RS-a prognano je više od 150 tisuća Hrvata i danas ih je ondje tek desetak tisuća.Ignorirajući tu činjenicu iz Dodikova SNSD-a su čak zatražili da se biskup Komarica ispriča jer je “povrijedio najtananije osjećaje” Srba, a uz to je služio misu “dželatima srpskog naroda”.”SNSD najoštrije osuđuje izjavu biskupa banjalučkog Franje Komarice, ocjenjujući da nije riječ samo o nesmotrenom istupu jednog biskupa, već da je ta izjava kruna Komaričina dugogodišnjeg neodgovornog istupanja u političkoj javnosti”, naveli su Dodikovi suradnici.Oporbeni PDP je u sličnom stilu biskupa Komaricu gotovo proglasio simpatizerom ustaša.

“Isti taj biskup nikad nije osudio zločine koje je ustaška vojska predvođena katoličkim svećenicima počinila u banjalučkim selima Drakulić i Motike, u Donjoj Gradini, Jasenovcu, Golubnjači, Pagu, Gospiću ili pak Prebilovcima”, naveli su u priopćenju iz te stranke.

Ustvrdili su pritom kako je Hrvatima prognanima s teritorija RS-a vraćena sva imovina oduzeta u ratu te su im “osigurani apsolutno svi uvjeti za povratak”

“Očevidno je da je izjava biskupa Komarice samo dio svjesne politike Katoličke crkve u BiH, kao nastavak neprimjerena obraćanja kardinala Vinka Puljića u pismu partijarhu srpskom Irineju”, navode iz PDP-a čiji je počasni predsjednik član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, a član najužeg vodstva ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Mediji u RS-u svesrdno su poduprli napade na biskupa Komaricu citirajući različite političare, predstavnike nevladinih udruga i komentatore.

Milorad Dodig prijeti Komarici sudskim progonom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je u četvrtak da se banjolučki biskup Franjo Komarica javno ispriča zbog izjave u kojoj je podsjetio na progone i stradanja Hrvata Banja Luke u proteklom ratu usporedivši ih s likvidacijama nedužnih na Bleiburgu.

– Pozivam biskupa da se javno ogradi i ispriča zbog te izjave – kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci nastavljajući tako s napadima i pritiscima na biskupa Komaricu započetim otvorenim pismom koje mu je uputio dan ranije. Dodik je zaprijetio kako će u protivnom prekinuti svaku suradnju s banjolučkim biskupom, a neizravno mu je zaprijetio i sudskim progonom. – Znam da postoje zakonske mogućnosti zbog širenja mržnje i netolerancije – kazao je Dodik dodajući kako stoga misli da bi biskupova javna isprika bila “najprimjerenija”.

Nakon Dodikova otvorenog pisma Komarici, niz optužbi i objeda na račun biskupa odmah su uputili Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i oporbena Partija demokratskog progresa (PDP) koji su banjolučkog biskupa gotovo izjednačili s ustašama i zločinima koje su počinili tijekom Drugog svjetskog rata. Mediji u RS-u, a posebice oni bliski Dodiku, tijekom dana nastavili su kampanju protiv banjolučkog biskupa objavljujući različita priopćenja političkih stranaka i nevladinih udruga te uglavnom nepoznatih povjesničara koji u svojim izjavama i komentarima govore o zbivanjima iz Drugog svjetskog rata, a potpuno prešućuju činjenice o etničkom čišćenju i progonima nesrba s teritorija današnje RS u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Medijskom se linču biskupa Komarice pridružio gradski odbor Srpske demokratske stranke (SDS) Banja Luke uz konstataciju kako to čine “zbog skandaloznog stavljanja znaka jednakosti između sudbine fašističkih bleiburških zločinaca i slobodarskog duha građana Banjaluke i Krajine”. Iz udruge pod nazivom “Savez logoraša RS” koja je također bliska Dodikovoj vlasti, od biskupa Komarice zatražili su da – podnese ostavku.

“Komarici preporučujemo da što hitnije odstupi s pozicije banjolučkog biskupa jer ovakvim ponašanjem sigurno ne doprinosi miru i povjerenju među narodima u BiH”, navodi se u priopćenju te udruge.

vecernji.ba/vecernji.hr /HIA.com.hr
foto:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *