Crna Gora potpisala pristupni protokol za članstvo u NATO

Crna Gora potpisala je u četvrtak pristupni protokol o članstvu u NATO-u, a u ime Hrvatske potpisnik je bio ministar vanjskih poslova Miro Kovač, koji je čestitao crnogorskom premijeru Mili Đukanoviću na toj, kako je rekao, dobroj vijesti za Crnu Goru, Hrvatsku i za cijelu Europu.

– To doprinosi stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Europe. Vrlo važan dan i za Hrvatsku – rekao je Kovač.

Premijer Crne Gore, čiji je teritorij NATO bombardirao prije 16 godina dok je bila dijelom Savezne Republike Jugoslavije, u svom je govoru na ceremoniji u Bruxellesu izjavio da saveznici mogu računati na Crnogorce “u bilo koje vrijeme”.

Protokol o pristupanju još treba biti ratificiran u svih 28 država NATO-a. Rusija izražava svoje protivljenje klizanju balkanske zemlje koju je smatrala svojom saveznicom prema vojnom savezu kojeg Moskva sve više tretira kao neprijatelja, no u NATO-u vide želju Crne Gore za ulaskom kao dokaz da proširenje NATO-a neće stati i da Rusija nema pravo veta na suverene odluke drugih zemalja koje žele ući u savez. Ministar Kovač na sastanku svih šefova diplomacije 28 saveznica u NATO-u po prvi je put susreo američkog državnog tajnika Johna Kerryja nakon poznatog otkazivanja planiranog susreta u Washingtonu početkom svibnja.


NATO navodi da je Crna Gora osigurala jedinice za obuku u Agganistanu i finansijsku pomoć za sigurnosne snage, ali s obzirom da njena vojska broji nešto više od 2.000 članova, njen doprinos savezu biće ograničen .U članstvu NATO-a danas je, uključujući i Crnu Goru,  29 članica. 
Makedonija i Bosna i Hercegovina su na listi čekanja, piše crnogorski webportal vijesti.me

Odluka o ulasku Bosne i Hercegovine u savez  ovisi o rješavanju problema s  vojnom imovinom. Kod Makedonije je upitan nativ zemlje koji joj osporava Grčka.

NATO je međunarodna organizacija, osnovana 1949. godine potpisivanjem Sjevernoatlanskog ugovora između 12 država tadašnjeg zapadnog bloka. Političko sjedište organizacije je u Bruxellesu.

 

vecernji.hr/hia
foto: Vlada Crne Gore

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *