ZRAKOPLOVNA NESREĆA: Poronađeni ostaci nestalog egipatskog zrakoplova

Egipatska državna televizija  danas je objavila kako je egipatska vojska pronašla ostatke nestalog  egipatskog zrakoplova
Ostaci su pronađeni  290 kilometara sjeverno od Aleksandrije. Egipatska mornarica pronašla je i neke od osobnih stvari putnika i trenutačno traga za crnom kutijom.

Zrakoplov EgyptAira s 56 putnika i 10 članova posade, koji je letio iz Pariza prema Kairu  srušio se u četvrtak u Sredozemno more. U potragu za nestalim zrakoplovom Egipčanima su pritekli u pomoć Grci i Francuzi. Tri francuska istražitelja iz državnog ureda za istrage u civilnom zrakoplovstvu i tehnički stručnjaci iz Airbusa doputovali su u Kairo kako bi pomogli u istrazi sudbine zrakoplova. Šef francuske diplomacijeJean-Marc Ayrault izjavio je na TV postaji France 2 da nema “apsolutno nikakvih naznaka o uzrocima” nesreće za koju egipatske vlasti smatraju da je riječ o terorističkom činu.

Avion na letu MS804 poletio je iz Pariza u 23.09. S ekrana radara nestao je u 2.45 na 48 do 64 kilometra sjeverno od obale Egipta. Posljednji kontakt s pilotom, koji nije tražio pomoć, zabilježen je desetak minuta prije nestanka zrakoplova.

Grčki ministar obrane Panos Kammenos rekao je da su posljednje dvije minute leta MS804 koje su njihovi kontrolori uspjeli pratiti bile “kritične”: Zrakoplov je prvo skrenuo 90 stupnjeva nalijevo nakon čega je pao s visine od 11 300 metara na 4500 metara. Nakon toga je skrenuo 90 stupnjeva udesno spustivši se na visinu od 3000 metara prije nego što je nestao nekih 15 milja unutar egipatskog zračnog prostora.
Kako navodi BBC, zrakoplov je u tjedan dana prije nesrćee letio u Asmaru, Bruxelles, Bejrut, Istanbul, Abu Dhabi, Kuwait City, Atenu, Luxor, Aleksandriju i Casablancu.

Egipatski ministar za civilnu avijaciju Sherif Fathy nakon brojnih pitanja novinara priznao je da je teroristički čin ”vjerojatnija opcija za pad nego kvar na avionu” . Francuski predsjednik Hollande je rekao da se nijedan teorija ne može isključiti ali se isto tako nijedna ne može staviti u prvi plan. Sherif Fathy potvrdio je da nije zaprimljen signal sa zrakoplova nakon pada, već je riječ o pogrešci zaposlenika egipatskog ministarstva koji je pogrešno prenio informaciju

EgyptAir je objavio da je zrakoplovom upravljao pilot Mohammed Said Ali Shaqir koji ima više od 6.000 sati leta, od čega više od 2.000 u zrakoplovima Airbus A320s, dok kopilot ima 2.766 sati leta, dodala je kompanija. Zrakoplov je star 12 godina.

Među putnicima u nestalom zrakoplovu bilo je 30 Egipćana i 15 Francuza, 2 Iračanina te po 1 osoba iz Alžira, Belgije, Britanije, Kanade, Čada, Kuvajta, Portugala, Saudijske Arabije i Sudana, navela je egipatska zrakoplovna kompanija na Twitteru. Među putnicima na letu MS804 nije bilo hrvatskih državljana.
Na kairskom aerodromu 15 obitelji koje su čekale putnike s nestalog leta smješteno je u privatnu prostoriju i uz njih je medicinsko osoblje.

Pojavili se novi podaci u vezi pada zrakoplova

Pojavljuju se nove informacije o padu zrakoplova EgyptAira u Mediteran. Kako prenosi Telegraph, zrakoplovni izvori u Parizu su rekli da je pilot Mohamed Ali Shoukair pokušao naglo sletjeti kako bi ugasio požar na letu MS804. Pilot je navodno egipatskim kontrolorima leta rekao da mora hitno sletjeti jer se zrakoplov ispunjavao dimom. Francuska TV-postaja M6 javlja kako je taj razgovor trajao nekoliko minuta. Nagla spuštanja mogu biti opasna jer mogu dovesti do velikih promjena u pritisku zraka u kabini, a spekulira se da je to dovelo do pada zrakoplova.

 

Ovi navodi u suprotnosti su s informacijama istražitelja, koji su rekli da nije bilo radijskog kontakta s pilotom prije pada. Iz EgyptAira demantirali su navode televizije M6.

– Tvrdnje francuske TV-postaje nisu istinite. Pilot nije kontaktirao egipatsku kontrolu leta prije nesreće – naveli su.

U ponedjeljak 23.svibnja , osim ove, ponuđena još jedna kontroverzna teorija o uzroku nesreće. Turske novine Hurriet citirale su jednog pilota koji je rekao da je sat prije nesreće iznad Istanbula preletio neidentificirani objekt sa treptavim zelenim svjetlima te potom iznenada nestao.

Mislimo da je to bio NLO – rekao je pilot, dok egipatski istražitelji kažu da je prerano reći što je uzrokovalo nesreću, piše vecernji.hr

hrt/hia
foto: hrt/cnn

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *