Film redatelja Sikavice “Zvir” nagrađen u Cannesu

Kratki igrani film Zvir, redatelja Miroslava Sikavice, dobio je posebno priznanje popratnog programa filmskog festivala u Cannesu 15 dana autora. Riječ je o selekciji koja se od 1969.godine odvija paralelno uz program Filmskog festivala u Cannesu, predstavljajući publici nova redateljska imena i autore snažnih i jedinstvenih poetika, kaže se u priopćenju.

Redatelj Miroslav Sikavica autor je tridesetak dokumentarnih filmova, među kojima je i nagrađivani Oblak (2011), film o najpoznatijoj žrtvi maloljetničkog nasilja u Zagrebu Luki Ritzu.

Zvir je njegov drugi kratkometražni igrani film. Film kroz realističnu priču tematizira kompleksnu problematiku divlje, bespravne gradnje u patrijarhalnoj sredini, no čineći to pritom narativno suptilno i sažeto.

Film je u kratkometražnu selekciju programa Directors’ Fortnight uvršten je zajedno s deset drugih filmova. Peteročlani međunarodni žiri glavnu nagradu kratkometražne sekcije (nagradu Illy) dodijelio je filmu “Chasse Royale” u režiji Lise Akoka i Romane Gueret.

Žirijem je predsjedala glumica Adèle Haenel, jedna od najvećih mladih francuskih glumačkih snaga, koja je ujedno ostvarila glavnu ulogu u novom ostvarenju Jean-Pierrea i Luca Dardennea “La fille inconnue”, predstavljenom ove godine u službenom natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu.

Među članovima ovogodišnjeg žirija bili su i Michel Merkt, jedan od producenata filma “Karta do zvijezda” Davida Cronenberga, te redatelj Thomas Cailley, čije je nagrađivano debitantsko ostvarenje “Les combattantts” predstavljeno u programu Directors’ Fortnight prije dvije godine.

Autori scenarija “Zviri” su Miroslav Sikavica i Marija Šimoković Sikavica, a glavne uloge ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Marko Ferković, a dizajn zvuka Martin Semenčić. Za scenografiju zaslužna je Veronika Radman, za kostimografiju Morana Starčević, a za masku Mirna Čurak.

Producenti su Boris T. Matić i Lana Ujdur iz Propeler filma. “Zvir” je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, priopćeno je iz produkcije.

N1/hia
foto: scena iz filma Zviri

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *