Slijedeći je tjedan važan za put BiH u NATO savez

Tri četvrtine građana Bosne i Hercegovine podržava ulazak ove zemlje u Europsku uniju. Najnovije istraživanje Direkcije za europske integracije pokazalo je kako bi, kada bi se danas održavao referendum o članstvu BiH u EU, 76 posto građana BiH glasovalo pozitivno.

Međutim, ogromne su razlike između entiteta Federacije BiH i Republike Srpske kada je riječ o potpori integracijama EU. Protiv ulaska BiH u EU je 37,6 posto stanovnika entiteta RS, što je za 10 posto više nego prethodne godine, dok broj onih koji podupiru ovu integraciju jedva prelazi 50 posto. S druge strane, u bošnjačko-hrvatskoj Federaciji čak 91 posto građana želi vidjeti BiH u EU. Dakle, Europska unija bi mogla biti zadovoljna zbog činjenice što ogromna većina želi u njezinu obitelj. Zabrinjavajuće je što u polovini države (RS-u) raste euroskepticizam. Iako istraživanje pokazuje da je najviše onih koji se plaše ulaska u EU zbog povećanja troškova života, ipak, razlozi se vjerojatno kriju u odgovorima onih koji se boje centralizacije.

RS ne doživljava baš iskreno EU svojim prirodnim saveznikom. Mnogima je bliži istok. Osobito pravoslavna braća u Rusiji. Koji su često zaštitnici srpskog entiteta kada god dođe na udar međunarodnih, uglavnom zapadnih političara. Stoga se ruska politika snažno reflektira na raspoloženje u RS. Čim zahlade odnosi Moskve s Bruxellesom, kao posljednjih godina zbog Ukrajine, pada potpora javnosti u RS za EU. Jednako kao što i potpora NATO-u u RS-u ovisi o odnosima Moskve i Washingtona. Još je izraženije kakva je u svim tim procesima pozicija Srbije.

Zbog očuvanja mira na nemirnom Balkanu, Amerika i Europa trebaju puno više raditi na njegovu demokratiziranju. Jer, kada ova regija (BiH, Srbija, Crna Gora…) jednoga dana postane dio Euroatlantskog saveza, bit će prvi put u povijesti integrirana pod isti geostrateški kišobran. Istodobno će to biti kraj i srpsko-ruske koalicije koja sada stvara privid postojanja drugog jakog istočnog bloka na Balkanu. Nestajanje tog nevidljivog “berlinskog zida” srušilo bi i mnoge podjele u BiH.

Sljedeći tjedni prevažni su za put BiH u EU i NATO. Ako se postigne dogovor o slobodnoj trgovini i mehanizmu koordinacije, Slovačka će joj, kao predsjedateljica EU od 1. srpnja, pomoći u dobivanju kandidacijskog statusa. Za mjesec dana bit će i NATO-ov skup u Poljskoj gdje BiH ima šanse napraviti veliki korak prema tom savezu. Pozitivne odluke podigle bi potporu bh. građana i za EU i NATO. Osobito u RS-u. Koja europeizirajući sebe može postati predvodnik zapadnog pokreta na istoku. U takvim procesima tradicionalna rusko-srpska suradnja mogla bi biti od koristi i Europi i Americi, pa i Rusiji. Svima je jasno kako, bez obzira na sadašnji višak emocija kod Srba prema Rusiji s jedne i rezerviranosti prema Zapadu s druge strane, stabilnu budućnost BiH i ostali Balkan imaju samo u EU i NATO-u.

piše Jozo Pavković za vecernji.ba /hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *