U Hagu održana još jedna statusna konferencija u slučaju šestorice BiH Hrvata

Na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) održana je još jedna statusna konferencija u rekordno dugom postupku protiv šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata, gdje se očekuje žalbena rasprava. Presuda bi trebala biti donesena do studenoga iduće godine.

Šestorica bosanskohercegovačkih Hrvata, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić još čekaju pravomoćnu presudu Haškog suda, nakon što su prije dvije godine nepravomoćno osuđeni na kazne od 10 do 25 godina zatvora za ratne zločine.

U skladu s izlaznom strategijom, presudu bi trebalo donijeti do kraja iduće godine. Ovo je najdulji i najsloženiji proces pred Haškim sudom. Za šestoricu optuženih suđenje traje više od 11 godina. Obilježile su ga nesuglasice i promjene sudaca. Predali su se 2004., mjesec dana nakon objavljivanja optužnice. Budu li oslobođeni, izgubit će 13 godina života bez prava na naknadu.

Potvrda pak prvostupanjske presude imala bi teške posljedice za Hrvatsku jer se u njoj tvrdi da se tadašnje njezino vodstvo – Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko te mnogi znani i neznani – udružilo s optuženima s ciljem pripojenja dijela BiH Hrvatskoj i etničkog čišćenja tog područja. Hrvatski narod u BiH, koji je prvi ustao u obranu te države od velikosrpskog osvajanja, najviše se smanjio – 1991. bilo ih je 761.000 ili 17,4%, a danas 500.000 ili 15%.

vezana objava: Ministar pravosuđa posjetio šestoricu BiH Hrvata u Hagu

Tužiteljstvo Haškog suda se protivi uključenju Hrvatske u sudski postupak šestorici BiH Hrvata.
hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *