Usvojena rezolucija u EU: Svi proizvodi će morati nositi oznaku porijekla tzv. Made -in….

Europski parlament usvojio je u četvrtak Rezoluciju o strategiji za jedinstveno tržište .To znači da će ubuduće svi proizvodi morati nositi oznaku porijekla, tzv. ‘made in’.

U sklopu rezolucije su usvojeni i amandmani hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan o uvođenju oznaka porijekla u cilju borbe protiv krivotvorina i obmana potrošača.

– Iznimno sam zadovoljna jer su svi moji amandmani usvojeni. Posebno mi je drago što je usvojen amandman koji sam imala s kolegama socijalistima i demokratima o uvođenju obavezne oznake porijekla za proizvode, tzv. made in. Naime, prema istraživanju Društva Potrošač čak 72,8 posto hrvatskih potrošača se izjasnilo da im je podatak o zemlji proizvodnje/podrijetla ključna informacija prilikom svake kupnje. Njih 18,7 posto smatra da je izostavljanje zemlje porijekla iz obavijesti o proizvodu u funkciji skrivanja kvalitete proizvoda – kaže Borzan.

Osim toga, usvojeni su joj i amandmani o uvođenju oznake porijekla i za nepoljoprivredne proizvode. U konkretnom slučaju to znači da se otvara put kojim bi slavonski zlatovez, paška čipka i brački kamen dobili oznaku zemljopisnog podrijetla, a što su do sada imali samo originalni i autohtoni poljoprivredni proizvodi poput baranjskog kulena i ličkog krumpira.

Dodatna vrijednost bila bi i u tome što bi se, prema Zelenoj knjizi EK iz 2014., tim sustavom stvorilo više od četiri milijuna radnih mjesta i to u najsiromašnijim regijama Europe.

– Postojeći sustav za poljoprivredne proizvode ubire 54,3 milijarde eura svake godine. Zašto ne omogućiti istu priliku i onima koji proizvode i nepoljoprivredna tradicionalna dobra? Upravo takvi poduzetnici mi se javljaju iz svih dijelova EU i žale na problem krivotvorina njihovih proizvoda. Kažu da gube 40 posto prihoda samo sporeći se s konkurencijom koja obmanjuje potrošače – tvrdi Borzan.

jutarnji.hr/hia
foto:made-in-croatia.com.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *