Jokić i Šustar održali sastanak s predsjednicom na Pantovčaku

U uredu predsjednice na Pantovčaku u utorak su se susreli i s predsjednicom Grabar-Kitarović razgovarali Predrag Šustar , ministar sporta i obrazovanja i Boris  Jokić,voditelj kulikularne reforme

Utvrdili smo da se kurikularna reforma mora nastaviti, riječ je o budućnosti djece i domovine. U javnoj raspravi svatko će izreći svoje mišljenje, pa i političari. Kao predsjednica Republike obvezujem se da ću učiniti sve da otklonim političke utjecaje na proces kurikularne reforme – kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka.

– Nikakva uznemiravanja javnosti nisu potrebna. Podršku (misli na najavljeni prosvjed) bih proglasio feštom u kojoj treba uživati i ni na koji način manipulirati onim što je važno u našem društvu – naglasio je Šustar.

Pokušaj prisvajanja

Jokić je zahvalio na inicijativi za sastanak, dodavši da su spremni dati dodatne savjete. – Ali nismo spremni i dalje na politikantstvo u obrazovanju. Ova reforma je reforma nastavnika, ravnatelja, teta iz vrtića, roditelja i djece i kao takva jedina ima smisla – istaknuo je Jokić i dodao:Dokumenti su skloni doradi, ako treba uključiti druge ljude, i na to smo spremni, ali inzistiramo na odmicanju politikantstva od obrazovanja. Struka uvijek treba biti ispred politike, a ako ne bude tako, ovaj se proces neće moći nastaviti – zaključuje Jokić. Sastanak vidi kao početak dijaloga, ali za sada ne povlači zahtjev za razrješenje.

Prosvjed podrške kurikularnoj reformi

Na prosvjedima podrške kurikularnoj reformi ne bi smjelo biti politike ni političkih poruka. Poručili su to predstavnici sindikata, udruga civilnog društva i poslodavaca ističući da ne očekuju podršku političkih stranaka te su pozvali građane da se priključe prosvjedima koji će se danas održati.
Vrijeme je da građani dođu na prosvjede i tako sami utječu na svoju stvarnost. Izborima se to ne može napraviti jer nitko od političara nije istinski reformski orijentiran – kaže Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata. Sanja Šprem iz Sindikata učitelja smatra da treba prekinuti sadašnju situaciju u kojoj su učitelji birokrati, a djeca štreberi. Sindikalni čelnici tvrde da tisuće ljudi najavljuju dolazak na Trg bana Jelačića.

Čelnik školskog sindikata “Preporod” Željko Stipić na komentare dijela javnosti da je prosvjed politički obojen priznaje: “Nema prosvjeda koji nema i dozu političke konotacije”, ali i ističe da se neće dopustiti da ga svojata bilo koja politička opcija jer “putra na glavi kad je u pitanju obrazovanje imaju podjednako”. Stipić zamjera šefu SDP-a Zoranu Milanoviću pokušaj prisvajanja kurikularne reforme i Borisa Jokića.

Kad se već hvali Jokićevim odabirom, bilo bi pošteno da se pohvali i dvostrukim, dvoznamenkastim smanjenjem učiteljskih plaća, pravnim nasiljem nad kolektivnim ugovorima, “podmazivanjem” stranačkih tajkunčića kroz pokušaj uvođenja outsourcinga. Od onog tko za obrazovanje nije ništa učinio u svom mandatu bilo bi pošteno da se obrazovanjem ne koristi u pokušaju povratka na vlast – žestok je Stipić.

vecernji.hr/hia
foto:Vrančić, Šuvar,Matić /EPH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *