Otvara se najduži tunel na svijetu, dug je 58 kilometara a izgrađen je u Švicarskoj

U Švicarskoj je izgrađen najduži tunel na svijetu . Željeznički tunel Gotthard u podnožju Apla dugačak je 57 kilometara, a vlakovi će njime moći voziti brzinom do 250 kilometara na sat. Izgradnja je trajala 17 godina . Projekt je bio opasan i vrlo skup , izgradnja tunela je stajala 11 milijardi eura. Tijekom gradnje uklonjeno je 28,2 milijuna tona kamena a izvođači su se tijekom gradnje sučili i s tehničkim izazovoma kao što je problem temperature koja je mogla doseći i do 45 stupnjeva Celzija. Trebalo je ugraditi snažnu ventilaciju kako bi se zajamčili prihvatljivi uvjeti na gradilištu.

Renzo Simoni,
izvršni direktor  tvrtke AlpTransit koja je gradila tunel izjavio je ” Ovo je, zapravo, projekt za zaštitu okoliša, a to znači da želimo zaštititi ljude koji žive u području Alpa. Moramo smanjiti emisiju buke i štetnih plinova te na taj način zaštititi Alpe u cjelini. Taj cilj možemo postići jedino premještanjem robnog prijevoza s ceste na tračnice“.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande i talijanski premijer Matteo Renzi prisustvovat će svečanom otvaranju i krenuti tunelom u vlaku koji će ih odvesti iz Erstfelda, na sjevernom ulazu u tunel, do Bodija, južnih vrata smještenih u Tecinu, švicarskom kantonu gdje je talijanski službeni jezik.

hrt/hia
foto: screenshoot youtoobe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *