Srbija od Hrvatske dobila suglasnost za poglavlje 23

Kako javlja agencija Tanjug Hrvatska je dostavila Srbiji u pisanom obliku suglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije o priključenju Evropskoj uniji.

Veleposlanici zemalja članica EU-a prihvatili su izvješće o ispunjavanju mjerila za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom, čime se otvara put za početak definiranja zajedničke pregovaračke pozicije EU-a za to poglavlje, informacija je iz Vijeća EU-a.

Izvješće je prihvaćeno nakon što je Hrvatska jučer dala suglasnost za početak definiranja zajedničke pregovaračke pozicije za poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava. To još uvijek ne znači da je donesena odluka o otvaranju toga poglavlja, kao i poglavlja 24 Pravda, sloboda i sigurnost.

Hrvatska je pročitala izjavu i povukla svoju suzdržanost pod uvjetom da EU u svojoj pregovaračkoj poziciji za poglavlje 23 riješi pitanja na koja je Hrvatska imala primjedbe, rečeno je Hini u Vijeću EU-a.

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i temeljna prava i jedno je od dva poglavlja zbog kojih je Hrvatska imala specijalne zahtjeve, prenosi balkans.aljazeera.net

Drugo je poglavlje 24, koje se odnosi na pravo, slobodu i sigurnost.
Hrvatska otvaranje poglavlja 23 uvjetuje punom suradnjom Srbije s Haškim tribunalom, ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cijele bivše Jugoslavije te osiguravanje prava hrvatskoj manjini u Srbiji.

Početkom ovog tjedna beogradski mediji su prenijeli da je Hrvatska dala saglasnost Srbiji za otvaranje poglavlja 23. no Hrvatska je to demnatirala ministar Kovač je  izjavio da dogovor nije postignut.

Što sada slijedi?

Sada će Vijeće zatražiti od Srbije da pošalje svoju pregovaračku poziciju za to poglavlje, a od Komisije da počne s izradom nacrta zajedničke pregovaračke pozicije zemalja članica EU-a. Tek kada zemlje članice usuglase tekst te jednoglasno prihvate zajedničku pregovaračku poziciju poglavlje može biti otvoreno.

Kovač: Uvažiti hrvatske zahtjeve

Iz MVEP-a se doznaje da je Hrvatska dala suglasnost za prihvaćanje izvješće o mjerilima nakon što je osigurala da u pregovarački proces Srbije budu ugrađeni javnosti poznati hrvatski zahtjevi: puna suradnja Srbije s Haškim sudom, puna primjena domaćih i međunarodnih obveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, znači i prava hrvatske manjine u Srbiji, i isto tako cilj izbjegavanja konflikata pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina.

Ljajić: Hrvatska skreće pozornost s političkih događaja u zemlji

Pokušajima da blokira Srbiju u procesu otvaranja pregovaračkih poglavlja s Europskom unijom Hrvatska je nastojala skrenuti pozornost s događaja na unutarnjopolitičkoj sceni, ocijenio je potpredsjednik srbijanske vlade i ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

Ljajić, koji je i predsjednik Nacionalnog  vijeća za suradnju s Haškim tribunalom, naglasio je da Srbija nema neispunjenih obveza prema tom sudu, te da glede univerzalne jurisdikcije za ratne zločine  i šest država članica EU-a ima istu nadležnost. Prema tome, ne vidim nikakav razlog da se od toga radi problem Srbiji za otvaranje poglavlja, rekao je Ljajić.

Selaković: Prešli smo jednu zapreku, ali je pred nama još niz zapreka

Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković ocijenio je suglasnost Hrvatske za otvaranje pregovaračkog procesa Srbije sa EU kao potvrdu kvalitete rada pregovaračkih timova. Prešli smo jednu zapreku, ali je pred nama još niz zapreka, rekao je Selaković.

 

hrt/ balkans.aljazeera.net/hia
foto:

vezane objave :
EU pritiska Hrvatsku zbog blokiranja Srbije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *