Cijena nestabilne Vlade: Odgođeno izdavanje euro-obveznica

Višemjesečna politička nestabilnost i sukobi unutar Vlade dobili su konačno i svoje konkretne financijske konzekvence. Ministar financija Zdravko Marić vratio se jučer iz Londona neobavljenog posla, bez novog zaduženja koje se procjenjivalo na oko milijardu eura.

Iako su, kako je objavljeno, izaslanstva Ministarstva i HNB-a obavili uspješne razgovore s investitorima koji su pozitivno reagirali na prezentirane gospodarske trendove i programe reformi, ministar i njegov tim odlučili su odgoditi izdavanje planirane euroobveznice ‘dok se ne otklone domaće političke nejasnoće’. Procijenjeno je da ‘u nekom odgođenom trenutku možemo postići bolje financijske uvjete za ovo izdanje’. S obzirom na pozitivne gospodarske pokazatelje, rast BDP-a i pad deficita, očigledno je da je politička nestabilnost u zemlji razlog nepovoljnih uvjeta zaduživanja.

Iako ministar Marić poručuje kako ova odgoda nije nikakav problem u podmirivanju tekućih obveza države, te da nema ni drame ni panike zbog toga, ne dijele svi njegovu smirenost i optimizam.

Ekonomist Damir Novotny kaže kako je ovo ‘prijelomni trenutak koji bi trebao zabrinuti političku elitu’. ‘Pretpostavljam da su u Ministarstvu dobili informacije da bi emisija obveznica vjerojatno bila troškovno neefikasna, odnosno da bi cijena bila previsoka’, kaže Novotny za Glas Slavonije. Objašnjava kako bi izdavanje obveznica trebalo biti rutinski posao državnog trezora koje ne bi trebalo biti povezano s političkom situacijom, osim ako analitičari koji savjetuju potencijalne upce nisu procijenili povećan politički rizik.

‘Investitori žele imati povjerenje u onoga tko izdaje obveznice, pa je ovo poruka da se politička situacija mora stabilizirati’, kaže Novosel i upozrava da će iduća godina biti još kritičnija za zaduživanje, a ‘ako se u jednom trenutku dogodi da Vlada ne može podmirivati dospjele obveze u rokovima, to može izazvati niz povezanih negativnih događaja, poput onih koje smo vidjeli u Grčkoj’.

Bivši ministar financija Boris Lalovac također je vrlo zabrinut i upozorava kako bi već u rujnu moglo doći do problema u javnim financijama. ‘Prva stvar koju vas pitaju i rejting agencije i investitori je koliko imate ruku u Saboru. Za provođenje reformi i stabilnost Vlade morate imati najmanje 80 ruku…’, kaže Lalovac koji predviđa probleme i s najavljenom privatizacijom. Jer, kaže, kako će Vlada krenuti u rasprodaju kada im investitori ne vjeruju. ‘Bit će izuzetno teško vratiti njihovo povjerenje. Investitori će tražiti najnižu cijenu. Ovo je veliki problem i puno iri nego samo izdavanje obveznica. Ovo je jako opasna situacija. Sve makroekonomske brojke pokazuju da se Hrvatska treba zadužiti po 2,5 do 3 posto, a ne možemo se zadužiti niti za 5 psto. Ovo je jasna poruka investitora – sredite se i dovedite u red!’, kazao je Lalovac.

Što za Hrvatsku znači činjenica da je po prvi put u povijesti propalo izdavanje euro-obveznice i koliko zbog toga trebamo biti zabrinuti?

Koliko je utemeljen optimizam ministra Marića koji tvrdi da će se uvjeti zaduživanja uskoro popraviti i da nema nikakve panike?

Koliko su, s druge strane, utemeljene ocjene da je ovo prijelomni trenutak i znak za uzbunu, te da će biti vrlo teško vratiti povjerenje investitora zbog čega bi uskoro moglo doći do problema u javnim financijama?

Što Vlada treba napraviti kako bi osigurala bolje uvjete zaduživanja?

Koliko će i kako ova situacija utjecati na političke sukobe i nestabilnost u Vladi?

barometar.vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *