HLADNI RAT: Povečane tenzije na relaciji Rusija-NATO

Ruski izaslanik u NATO-u, Aleksandr Grushko, izjavio je kako je NATO-u potrebna Rusija kao neprijatelj jer tako održavaju privid važnosti svog bloka. On smatra kako NATO ulaže sve napore ne bi li dokazao da im nema alternative po pitanju održavanju sigurnosti na globalnoj karti.

Savez se, tvrdi Grushko, vraća hladnoratovskoj shemi održanja sigurnosti u Europi. ‘Kako bi postigli taj cilj, Savez kontinuirano eliminira sve mehanizme stvorene nakon Hladnog rata tako nas doslovce pozivajući da se vratimo u prošlost’, rekao je Grushko za Rossiyskaya Gazetu.

On ujedno smatra i kako se političkim putem neće moći riješiti ova situacija. Prema njegovom mišljenju, osim što se NATO tako postavlja kao jedina opcija za održavanje sigurosti na europskom kontinentu, ujedno se prisiljava Europljane da troše sve više na nabavu američkog oružja.

Amerikanci, kaže, pokušavaju kao vlasitti interes prikazati područje od Grenlanda do Kaspijskog jezera te od Arktičkog oceana do Levanta.‘Pitanje je – gdje je SAD, a gdje je Kaspijsko jezero?’, dodaje Grushko i napominje kako Rusija ima svoje interese te kako ih planira braniti.

Nastavak je to povećanja tenzija na relaciji Moskva-NATO čiji je glavni tajnik Jens Stoltenberg, u trenutnom posjetu Poljskoj, rekao kako ne žele utrku u naoružanju već veću suradnju s Rusijom.

dnevnik.hr/hia
foto:AFP

vezana objava:

Putin : Poljska i Ruminjska bi se mogle naći u dometu ruskih raketa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *