HDZ i SDP se dogovorili a Saborski odbor potvrdio 10 kandidata ustavnih sudaca

Neslužbeno se doznaje u četvrtak kasno poslijepodne postignut je dogovor oko izbora 10 ustavnih sudaca.

SDP- ovi i HNS-ovi kandidati su sljedeći: Ingrid Antičević Marinović, Josip Leko, Lovorka Kusan, Rajko Mlinarić i Andrej Abramović.

HDZ-ovi kandidati su: Davorin Mlakar, Snježana Bagić, Mario Jelušić, Miroslav Šumanović te Branko Brkić.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav sastao se jutros i potvrdio je 10 kandidata za suce Ustavnog suda koje su predložili HDZ i SDP.

Kandidati Andrej Abramović, Lovorka Kušan, Branko Brkić, Mario Jelušić i Miroslav Šumanović dobili su po 9 glasova članova Odbora. Po 8 glasova dobili su Josip Leko, Davorin Mlakar i Rajko Mlinarić, a Ingrid Antičević Marinović i Snježana Bagić po 7 glasova. Dosadašnja predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec nije dobila nijedan glas.

Podsjetimo u ponedjeljak je otkazana zakazana sjednica Odbora za Ustav . Peđa Grbin tražo je u ime SDP odgodu jer, kako se navodi, imaju dvojbu oko liste kandidata. Sutra treba sazvati nove konzultacije i dogovoriti termin za sljedeću sjednicu, rekao je Grbin a HDZ se s tim slaže, rekao je Dražen Bošnjaković.

U ponedjeljak je predloženo da se zasjedanje ne održi u utorak, nego u srijedu. Predsjednik Odbora Robert Podolnjak kazao je da su neki zastupnički klubovi tražili dodatno vrijeme za konzultacije o imenovanju ustavnih sudaca te je sjednica pomaknuta za dan poslije.

dnevnik.hr/hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *