Izvanredno obračanje javnosti premijera Tihomira Oreškovića

Premijer Tihomir Orešković u 14 sati je iznenada održao press konferenciju u Vladi RH. To je prvo obraćanje premijera javnosti nakon što je u četvrtak odjednom odgođena sjednica Vlade.

Već na početku svog obračanja premijer se našalio  riječima ‘Čujem da sam vam falio’, nakon čega je odmah jasno rekao da ne daje ostavku. –Ne dajem ostavku niti sam to planirao- kazao je premijer i dodao da je jučerašnju sjednicu Vlade otkazao zbog hitnog sastanka s kolegama iz SOA-e.

 

Premijer se osvrnuo i na politički krizu koja trenutno trese zemlju i neslaganje između Tomislava Karamarka i Bože Petrova koje je pozvao da se povuku sa svojih dužnosti.

Odnosi gospodina Karamarka i gospodina Petrova postali su prevelik teret za ovu Vladu i za Hrvatsku. Svi ste vidjeli da sam posljednjih dana uložio puno napora da se njihovi odnosi poboljšaju, no bezuspješno. Stoga pozivam Karamarka i Petrova da se u nacionalnom interesu povuku sa svojih dužnosti – izjavio je Orešković i dodao da će se na taj način potvrditi stabilnost vlade.

Novinari su bili iznenađeni takvim zahtijevom, naprotiv očekivali su da će premijer najviti svoje povlaćenje.

Premijer je naglasio i da nove izbore ne smatra dobrim rješenjem jer bi se na njih potrošilo između milijardu i dvije eura.

Podsjetimo, nakon otkazane sjednice Vlade  pojedini mediji počeli su spekulirati da premijer Orešković sprema ostavku, no iz vrha HDZ-a za Večernji list potvrđeno je da premijer nije spomenuo ostavku te da na kavi s Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovom nije bilo ničega dramatičnoga.

 

PRVE  REAKCIJE  IZ  POLITIČKIH  KRRUGOVA

Saborski zastupnik HDZ-a Gordan Jandroković aktualnu je situaciju u Vladi nazvao u petak “političkim kaosom koji treba završiti što prije”.  Na pitanje o pozivu premijera dvojici potpredsjednika vlade – HDZ-ovu  Tomislavu Karamarku i Mostovom lideru Boži Petrovu da odstupe, ni drugi HDZ-ovi zastupnici nisu bili riječiti.

I dok je HDZ-ov Franjo Lucić za Oreškovićev zahtjev rekao kako je to tek želja predsjednika Vlade te da on ima drugo mišljenje, njegov stranački kolega Goran Marić kaže da ostavku treba dati premijer. S njim se složio i koalicijski partner iz redova Domoljubne koalicije Goran Dodig (HDS).

HDZ-ovac Ivan Šuker situaciju nije želio komentirati.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak  (koalicijski partner HDZ-a u Vladi)  ocijenio  je “potezom očajnika”  poruku premijera
Tihomira Oreškovića, za kojega je rekao  “Tihomir Orešković više ne može ostati predsjednik Vlade. Dođe li do preslagivanja, bit će to Tomislav Karamarko, a ne dođe li do preslagivanja, ide se na nove izbore. Ovo je potez očajnika”, istaknuo je Beljak.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović nije htjeo komentirati premijerovu izjavu samo je po izlasku iz sabornice na inzistiranje novinara za komentar kratko dobacio: ‘Izbori u devetom mjesecu’

SDP-ov saborski zastupnik Davor Bernardić ocijenio je da su odnosi u Vladi nepopravljivi i da je situacija došla do točke prelijevanja. “Riječ je sasvim sigurno o nepopravljivim odnosima i zato bi za zemlju i u interesu svih građana bilo najbolje da idemo na nove izbore“, poručio je.

Ranko Ostojić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, ocijenio je neozbiljnim od premijera Tihomira Oreškovića što je tijekom javnog obraćanja izvijestio o sastancima s djelatnicima SOA-e. – Za taj sastanak moram vas uvjeriti da će Odbor za nacionalnu sigurnost tražiti očitovanje. Ako je bilo takvih sastanaka, onda to ne govoriš na press-konferencijama, to se ne radi – rekao je Ostojić.

– Ako imate sastanak sa SOA-om, izlijećete iz Vlade, onda o tome ne izvještavate javnost. Ja ne znam o čemu govori, ali neodgovorno je da na takav način postupi. Premijer ima pravo na informiranje, ali to ne govoriš na press-konferenciji. Otišao je žurno sa sjednice Vlade. Moramo znati o čemu je riječ, što se događa – dodao je Ostojić.

Na pitanje kako komentira zahtjev za odstupanjem s dužnosti Petrova i Karamarka, Ostojić je rekao da druge stvari ne može komentirati “Pravi premijer ih smijeni i riješena stvar ” zaključio je Ostojić.

Da su novi izbori jedino rješenje smatra i HNS-ov saborski zastupnik Goran BeusRichembergh. “Događa se da je brod počeo tonuti zbog kapetana. Jedina prava stvar bi bila da Orešković sam podnese ostavku zajedno s cijelom Vladom i da se ide na nove izbore”, rekao je.

Bivša premijerka Jadranka Kosor ne misli da je poziv na ostavku Karamarka i Petrova jedina važna tema o kojoj je premijer pričao.”Spominjanje SOA-e važna je točka ove presice“, napisala je Kosor svoj komentar na Twitteru.

 

 

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *