Na Pantovčaku danas potis više Ugovora i Sporazuma o suradnji između hrvatskih i kazahstanskih tvrtki

U uredu hrvatske predsjednice na Pantovčaku danas je potpisano više Ugovora i Sporazuma kojima je se regulira suradnja između više hrvatskih i kazahstantskih tvrki. Potpisivanje je obavljeno u nazočnosti predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i veleposlanika Republike Kazahstana u Republici Hrvatskoj Aslana Mussina .

 

Uoči potpisivanja Ugovora i Sporazuma o suradnji između hrvatskih i kazahstanskih tvrtki predsjednica se obratila javnosti i odlučila se govoriti samo na tu temu a ne i o aktualnoj krizi u Vladi. Protokol nije uključivao novinarska pitanja, piše polsovni.hr . Obračajući se javnosti predsjednica je rekla ‘Hrvatske i kazahstanske tvrtke potpisat će danas dva ugovora i sedam sporazuma o suradnji. Iako je posjet kazahstanskog predsjednika morao biti odgođen, drago je da smo mogli održati gospodarski forum 31. svibnja.
Danas je iznimno bitan dan za hrvatske tvrtke i hrvatsko gospodarstvo. Naime, vrijednost ugovora je 80 milijuna eura, a sporazuma 180 milijuna eura, dakle ukupno 1,9 milijardi kuna. Još je nekoliko ugovora u postupku
‘, izjavila je Grabar Kitarović. Dodala je kako su hrvatske tvtke u Kazahstanu izuzetno cijenjene.

Kazahstanski veleposlanik je najavio da će predsjednik Nursultan Nazarbajev doći na finalno potpisivanje ugovora.
Kazahstan smatra suradnju s Hrvatskom strateškom suradnjom i ulažemo velike napore da bi se to ostvarilo. Imamo 600 do 700 milijuna eura koje planiramo investirati u projekte. Vjerujem da su današnji ugovori i sporazumi koje ćemo potpisati početak jedne velike suradnje’, poručio je Mussin.
Ugovori i Sporazumi koji se potpisuju:

Hrvatske tvrtke s kazahstanskima su potpisale dva ugovora vrijedna 80 milijardi eura, i sedam sporazuma u vrijednosti 180 milijuna eura, rekla je predsjednica.

Ugovor između hrvatske tvrtke Uljanik d.d. i kazahstanske tvrtke Kazahstan Temir Žoly d.d. – za izgradnju trajekata i transfera tehnologije u Republici Kazahstanu.

 

Ugovor između hrvatske tvrtke Instrumentaria d.d. i kazahstanske tvrtke Sultan d.o.o. – o otvaranju zajedničke proizvodnje protetskih i ortopedskih pomagala u Republici Kazahstanu.

 

Sporazum o suradnji između hrvatske tvrtke Podravka d.d. i kazahstanske tvrtke Vostok-Moloko – u području proizvodnje dječje hrane u Republici Kazahstanu.

 

Sporazum o suradnji između hrvatske tvrtke International Metal Fusion Corporation d.o.o (IMFC) i kazahstanske tvrtke Fosstis Corporation – o otvaranju zajedničkog poduzeća za metalizaciju površina.

 

Sporazum o suradnji između hrvatske tvrtke Vijadukt d.d i kazahstanske tvrtke Dorstroy – 2 d.o.o. – o izgradnji triju tvornica za proizvodnju asfaltno-betonskih pogona u Republici Kazahstanu.

 

Sporazum o suradnji između hrvatske tvrtke Eurocable i kazahstanske tvrtke Wunder Fenster – u zajedničkoj proizvodnji kablova u Republici Kazahstanu.

 

Sporazum o suradnji između hrvatske tvrtke Alfatec Group i kazahstanske tvrtke Gulser computers d.o.o. – u IT području.

 

Sporazum o suradnji između Brodarskog instituta d.o.o i Znanstveno-istraživačkog centra “Nafta” – u području istraživanja razvoja obnovljivih izvora energije.

dnevnik.hr/hia
foto:dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *