Odlaskom uoči sjednice Vlade Orešković poslao Karamarku i Petrovu simboličnu poruku

Krizu koja već danima trese Banske dvore zbog sukoba Mosta i HDZ-a zbog zahtjeva za opoziv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka jučer je dodatno pojačao premijer u zadnji čas odgođenom sjednicom Vlade. Pola sata prije početka sjednice, oko 13.30 sati, premijerTihomir Orešković otišao je iz Banskih dvora bez objašnjenja.

Kasnije je glasnogovornica Vlada kratko javila da se sjednica odgađa “Zbog iznenadnih obaveza predsjednika Vlade”. Prema informacijama Večernjeg lista, premijer Tihomir Orešković naprasno je otišao iz Banskih dvora netom prije najavljene sjednice Vlade kako bi uputio snažnu političku poruku svima u vladajućoj koaliciji da se uozbilje, zakopaju ratne sjekire kako bi Vlada napokon počela s ozbiljnim radom.
Premijer je očito potpuno svjestan da je njegova Vlada došla do ruba litice – zbog političke nestabilnosti investitori sve manje vjeruju Hrvatskoj, a raste i cijena kapitala. Hrvatska nije uspjela prodati euroobveznice jer je ponuđena kamata jednostavno bila prevelika. Cijena zaduživanja očito raste (i) zbog velike opasnosti da se vladajuća koalicija vrlo brzo raspadne.

Situacija je to napetija jer se sve to dogodilo samo dan nakon što nije uspjela kava pomirenja između predsjednika Vlade i dvojice potpredsjednika Tomislava Karamarka i Bože Petrova. Karamarko i Petrov su, prema našim informacijama, s te kave otišli s istim stavovima s kojima su i došli na razgovor s Oreškovićem. Stoga jučerašnji politički manevar premijera Oreškovića treba čitati kao poruku Mostu i HDZ-u, a prvenstveno Boži Petrovu i Tomislavu Karamarku, da je ovo zadnji čas da pronađu model suradnje i da Oreškovićeva Vlada preživi.

Jučer je održana telefonska sjednica na kojoj su ministri izglasali samo dvije od 14 najavljenih točaka dnevnog reda. Vlada je odlučila u Sabor uputiti amandman na konačni prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi te se očitovala na interpelaciju o radu Ministarstva kulture, odnosno odgovornosti ministra kulture Zlatka Hasanbegovića za narušavanje “ugleda Ministarstva kulture, Vlade i RH, te ugrožavanja slobode izražavanja”, koju je pokrenulo 16 zastupnika HNS-a, Laburista i SDP-a. Naravno, Vlada je podržala ministra kulture.

vecernji.hr /hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *