Analitičari i političari različito tumače Oreškovićev zahtijev za smjenu Karamarka i Petrova

Jučerašnje obračanje premijera Tihomira Oreškovića te njegov poziv dvojici potpredsjednika Vlade, Karamarku i Petrovu, da odstupe s dužnosti izazvali su različite reakcije analitičara i političara.
Bivši predsjednik Ivo Josipović nazvao ga je očajničkim činom, politolog prof. dr. Tihomir Cipek neprimjernim ponašanjem, dok prof. dr. Žarko Puhovski drži da je premijer s velikim zakašnjenjem pokazao da je shvatio da nije premijer.

Jer, da je premijer, onda bi on u skladu sa zakonom naprosto otpustio dvojicu ministara, Karamarka i Petrova. Međutim, on to ne može osim ako ne vjeruje da je Münchhausen pa da se može izvući za vlastiti perčin. Orešković na njima počiva i zato nije rekao rečenicu koja je logična nakon njegove udarne rečenice, a to je – ako ne odu oni, odlazim ja. Drugim riječima, ova žalosna sapunica ili agonija se nastavlja. Jer, da su htjeli, Petrov i Karamarko još neki dan prihvatili bi ponudu da odu – kaže analitičar Žarko Puhovski smatrajući da su sad izbori još bliži.

Politička presuda

– Ovo je bio pokušaj da se Karamarka spasi od sramote u Saboru, a da se s Petrovom bude u poziciji gospodina. Sve izgleda kao da su se dvojica u školi potukla, a onda se netko neće baviti time tko je prvi počeo i tko je kriv, nego će ukor dati obojici. Orešković nema moć učiniti ono što treba pa mu je poruka politikantska umjesto da bude moralna. To je potez čovjeka koji možda nije izgubljen u vremenu, ali jest u prostoru. On nikada nije bio važan za javnost i nije važan. A njega i nije zanimala javnost, nego samo to da u svom CV-u može navesti da je bio premijer jedne države, ma koliko to kratko bilo. Orešković je nehotično još nešto rekao, da se reforme o kojima je govorio svode na nešto što je prodaja udjela u Končaru. To je zbilja čudan koncept reforme – dodao je Puhovski.

Čelnik SDP-a Zoran Milanović nije bio voljan komentirati premijerove izjave. – Izbori u devetom mjesecu – jedino je rekao Milanović. Većina zastupnika jučer je bježala od novinara ne želeći komentirati poziv premijera da odstupe s dužnosti Karamarko i Petrov. No HDZ-ov Gordan Jandroković ipak je kazao da je Hrvatska u političkom kaosu koji zaista treba završiti što je prije moguće jer sve ovo više ne izgleda ozbiljno. Ne čini se da i ostali političari koji su komentirali Oreškovićev istup gledaju na njega s odobravanjem.

Politolog prof. Tihomir Cipek nije skrivao da je iznenađen i zatečen najnovijim potezom premijera. – Jednostavno je nevjerojatno da čovjek za koga nikad nitko nije glasao i koga su to na mjesto doveli gospodin Karamarko i gospodin Petrov traži da oni odstupe s dužnosti, kao predsjednici dviju legitimnih parlamentarnih stranaka. Smatram to neprimjerenim ponašanjem. Kada bi Karamarko i Petrov bili dosljedni, sutra bi se na prvoj sjednici Sabora Most i HDZ dogovorili da se smijeni premijer. Ako se žele odgovorno politički ponašati, obrnuto od ovoga što od njih sada traži premijer, na prvoj sjednici Sabora trebaju ga smijeniti – kritičan je bio Cipek.

Je li s ovim istupom premijer sebi potpisao političku presudu ili njegov potez ima dugoročni cilj?

Ima političkih ambicija

– Ako ga ne smijene, on ne mora politički do kraja izgorjeti, osobito ako se pridruži nekoj stranci ili sam osnuje stranku. Kad gledate grupaciju njegovih savjetnika, on sigurno ima neke političke ambicije i razmišlja o tome da možda sam osnuje stranku i u tom slučaju mu je cilj zadržati se što dulje na ovoj funkciji. Stoga ovo može biti dobar propagandni potez sadašnjeg premijera jer može reći: učinio sam sve, brinuo sam se za državu, pozvao sam ih da daju ostavku… Jasno je da premijer Orešković ima političkih ambicija i da će se sa svojim savjetničkim timom nastojati pridružiti nekoj političkoj opciji ili sam osnovati svoju stranku što mi se čini vjerojatnijim – tumači Cipek.

Na pitanje je li premijer svoj istup možda dogovorio s dijelom HDZ ili Mosta prof. Cipek ponavlja da istup premijera ima propagandni značaj za njegovu buduću stranku i da si nastoji otvoriti politički prostor jer može reći da je obojicu, i Karamarka i Petrova, pozvao da daju ostavke te pozvati građane da glasaju za njega. A njegova bi stranka, kaže, mogla zagovarati tehnokratski program neoliberalnog usmjerenja u kojem je tržište sve, a ljudi ništa.

vecernji.hr/hia
foto:

vezane objave:

Komentari nakon jučerašnjeg obračanja premijera: On njih ili oni njega , to treba završiti !
Nakon Oreškovića press konferencije održali i Karamarko i Petrov

Izvanredno obračanje javnosti premijera Tihomira Oreškovića

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *