Od planiranih 5400, za sada je sigurna izgradnja tek 1868 domova za povratnike u BiH

Regionalni program stambenog zbrinjavanja odlično je zamišljen program, kojim je bilo predviđeno stambeno zbrinjavanje 5.400 obitelji na prostoru Bosne i Hercegovine, ali se zbog veoma kompliciranih procedura, planirana dinamika često ne ispoštuje, te se i sam projekat realizira veoma sporo, kazao je na sjednici Vlade republike Srpske ministar za izbjegle i raseljene osobe ovog entiteta Davor Čordaš, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Ono što je, za sada, sigurno da će biti realizirano, to su, po njegovim riječina, prva četiri potprojekta, u okviru kojih će biti izgrađeno ukupno 1868 stambenih jedinica, od čega 1102 na prostoru Republike Srpske. Ukupna vrijednost ovih potprojekata na prostoru Bosne i Hercegovine iznosi oko 80 milijuna KM.

Potprojekat BH1, koji je ujedno i prvi odobreni potprojekat, nakon dugo vremena počeo je davati konkretne rezultate na terenu. Pored toga što je prošle godine, u okviru ovog potprojekta izvršena isporuka građevinsko-zanatskog materijala za sanaciju stambenih objekata za 20 obitelji, počela je i izgradnja stambenih jedinica po sistemu ključ u ruke za 25 povratničkih obitelji u Foči i Goraždu, a prije nekoliko dana potpisani su ugovori i s 40 obitelji iz Broda, Dervente i Srebrenice, koje bi na jesen trebale useliti u svoje nove domove.

Zatvaranje kolektivnih centara

Realizacijom Projekta zatvaranja kolektivnih centara (CEB 2), nakon više od dvadeset godina bit će riješeno pitanje najugroženije kategorije stanovnika, a radi se o osobama koja su smještena u alternativnim vidovima smještaja, kazao je Čordaš na sjednici entitetske vlade.

Ukupna vrijednost ovog projekta na razini Bosne i Hercegovine iznosi 104 milijuna eura. Za korisnike na području Republike Srpske ukupna vrijednost Projekta iznosi 29.178.194 eura, od čega 18.169.413 eura kreditnih sredstava, a 11.008.781 eura su doprinosi lokalnih zajednica.

Projekat se, po Čordaševim riječima implementira na području 15 lokalnih zajednica, kroz 18 projekata, od kojih se 3 projekta odnose na sanaciju i dogradnju specijaliziranih institucija – socijalno-gerijatrijskih ustanova u Derventi, Doboju i Trebinju, a 15 projekata se odnosi na izgradnju stambenih jedinica na prostoru Foče, Gradiške, Kozarske Dubice, Prijedora, Doboja, Modriče, Bijeljine, Bratunca, Zvornika, Istočnog Novog Sarajeva, Sokoca, Rudog, Višegrada i Trebinja.  Ukupan broj obitelji koje će se stambeno zbrinuti na području Republike Srpske je oko 620 (1124 osoba).

Potprojekti u gradovima i općinama

U tijeku je provođenje aktivnosti pripreme projektno-tehničke dokumentacije i pokretanja postupaka javnih nabavki radova i nabavki opreme za potprojekte u gradovima i općinama: Doboj, Derventa, Trebinje, Prijedor, Foča, Modriča i Sokolac, dok će se do kraja godine iste aktivnosti provesti i za ostale općine obuhvaćene Projektom, koje su potvrdile spremnost za učešće u istom: Kozarska Dubica, Gradiška, Zvornik, Bijeljina, Bratunac, Istočno Novo Sarajevo, Rudo i Višegrad.

Ministar Čordaš je podsjetio da je Ministarstvo ostvarilo odlične rezultate kada je riječ o implementaciji Projekta rekonstrukcije stambenog fonda – OPEC (Fond za međunarodni razvoj–OFID), u okviru kojeg je, zahvaljujući uštedama koje je ostvarilo Ministarstvo, planirani broj korisnika uvećan s prvobitno predviđenih 178 na 206 obitelji.

Tijekom 2015. godine izgrađeno je i predano na korištenje 170 stambenih jedinica. Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske provodi aktivnosti da bi se i dodatnim korisnicima što prije izgradili domovi, te je za ove korisnike pokrenuta javna nabavka usluga izrade glavnih projekata i potpisan Ugovor s odabranim projektantom, kazao je Čordaš. On očekuje da će aktivnosti na izgradnji ovih stambenih jedinica biti realizirane do kraja godine.

Saudijski razvojni fond

Jedan od zajedničkih projekata u kojima sudjeluje Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske je i Projekat rekonstrukcije stambenog fonda (Saudijski razvojni fond – SFD), koji se financira iz kredita Saudijskog razvojnog fonda u iznosu od 15 milijuna američkih dolara, odnosno oko 22 milijuna KM, a namijenjen je Bosni i Hercegovini za potrebe rekonstrukcije stambenih jedinica za izbjeglice i raseljene.

Sredstva će biti iskorištena za stambeno zbrinjavanje 917 obitelji na prostoru Bosne i Hercegovine. Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske će, kao implementator, na području Republike Srpske realizirati projekte stambenog zbrinjavanja za 124 korisničke obitelji (povratnici – Hrvati i Srbi), a na području Federacije BiH, u suradnji s općinama, realizirati projekte stambenog zbrinjavanja za 284 srpske povratničke obitelji, naveo je ministar.

Za korisnike na području općina i gradova Brod, Pelagićevo, Čajniče, Foča, Trnovo, Rogatica, Stolac, Čapljina, Goražde, Mostar, Ravno izrađeni su glavni projekti i izvršena njihova revizija, dok su u tijeku pripremne aktivnosti na pokretanju javnih nabavki radova.

U suradnji s općinama Drvar, Glamoč i Grahovo, kojima je povjerena implementacija Projekta na njihovom području, provedene su javne nabavke usluga izrade glavnih projekata, izvršena njihova revizija, i u tijeku su pripreme za pokretanje javnih nabavki radova. Za korisnike na području općina Derventa i Kotor Varoš u tijeku je izrada glavnih projekata, referirao je na sjednici Vlade RS resorni ministar.

U tijeku je, dodao je, potpisivanje ugovora s odabranim projektantom za gradove i općine Banja Luka, Bratunac, Doboj, Istočna Ilidža, Laktaši, Pale, Ribnik, Šamac, Bosanski Petrovac, Sanski Most, Foča-Ustikolina i Kladanj, nakon čega će biti izrađeni glavni projekti.

Kada su u pitanju preostale općine obuhvaćene ovim projektom (sve na području Federacije BiH) trenutno se vode aktivnosti definiranja uvjeta neophodnih za gradnju i postojeće infrastrukture kako bi se pristupilo poslovima projektiranja stambenih jedinica i za ove korisnike. Realizacija Projekta će biti nastavljena i u idućoj godini, zaključio je Čordaš.

vecernji.ba/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *