34.večernjakova biciklijada u Zagrebu, staza duga 12 kilometra

Večernjakova karavana kreće u 11 sati od parkirališta kod Nacionalne sveučilišne knjižnice, zatim se kreće Slavonskom avenijom do Savske ceste pa potom Ulicom grada Vukovara do Radničke ceste. Zatim se se Capraškom ulicom pa Velikogoričkom ulicom i Ulicom grada Chicaga sve do Avenije Marina Držića i Mosta Mladosti. Zatim se preko Ulice Damira Tomljenovića Gavrana stiže do cilja na Bundeku.
Slavonska avenija, Savska, Vukovarska – samo su neke od ulica kojima danas vladaju biciklisti. Razlog je i više nego opravdan – Zagrepčani voze tradicionalnu Večernjakovu biciklijadu.

Tradicija duga 34 godine

Tisuće biciklista – od onih koji po prvi puta voze, do onih koji se godinama prijavljuju, gradskim ulicama pedalira dugih 34 godine, od 1978. kada je prvi puta organizirana biciklijada koja je u svome nizu imala tek četiri godine stanke.

Večernjakova je biciklijada u svojim počecima bila događanje koje je okupljalo građane- svjedoči tome i arhiva naših fotoreportera, događaj kojim su se Zagrepčani polako “zagrijavali” za početak ljeta i završetak školske godine. Tradicija je očuvana i danas- s tek promijenjenim detaljima – nekada su se u koloni brojali pony bicikali, stari “krampovi” kako su izvještavali brojni novinari, ali i bicikli kućne izrade s tada popularnim banana-sicevima.

Danas su bicikli puno više od rekreacije- prijevozna su sredstva koja su promijenile navike naših građana i zbog kojih je inicirana izgradnja biciklističke mreže, iscrtavanje staza, upuštanje rubnjaka i potrebe za ulaganjem u cijelu biciklističku infrastrukturu na području grada Zagreba.

Lani je rutu dugu desetak kilometra odvozilo gotovo dvije tisuće biciklista – sličan, ako ne i veći odziv očekuje se i ove godine iako je ruta vožnje sada za dva kilometara duža od prošlogodišnje.

Sama biciklijada čiji je start ispred parkirališta Nacionalne i sveučilišne knjižnice (istočna strana prema fontanama) počinje u 11 sati, a svi zainteresirani svoje startne brojeve moraju preuzeti barem deset minuta prije početka vožnje.

Preuzete startne brojeve važno je sačuvati do kraja vožnje, obzirom na to da sudionike Večernjakove biciklijade očekuje tombola s bogatim nagradama.

– Biciklisti moraju voditi računa o načinu vožnje kao i o tome da ne smiju pretjecati predvodnike biciklijade – policijsku pratnju i redare koji se brinu o sigurnosti vozača. Večernjakovu biciklijadu ne mogu voziti djeca mlađa od osam godina– poručili su organizatori.

I stanka za odmor

Od Nacionalne knjižnice gdje je start biciklisti nastavljaju Slavonskom prema Savskoj cesti.

Sa Savske se skreće u Ulicu grada Vukovara i vozi prema Heinzelovoj, odakle se ruta nastavlja Radničkom cestom pa Capraškom i Velikogoričkom ulicom, Ulicom I. gardijske brigade Tigrovi gdje će biti stanka za odmor.

Ulicom grada Chicaga i Miševečkom ulicom nastavlja se na Ulicu Marina Držića kojom se priključuje na Aveniju Marina Držića.

Nakon Mosta mladosti ulazi se u Ulicu Damira Tomljanovića Gavrana i ruta se završava na jezeru Bundek, na šljunčanom parkiralištu na istočnoj strani jezera.

vecernji.hr/hia
foto:arhiv zagreb.hr

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *