Predsjednica Grabar-Kitarović se sastala s premijerom Oreškovićem a kasnije s Reinerom, Karamarkom i Petrovom

Rano jutros na Pantovčaku sastali su se predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Tihomir Orešković te su razgovarali o aktualnim zbivanjima oko Vlade RH i zahtjevu premijera za ostavkom dvojice potpredsjednika Vlade, Tomislava Karamarka i Bože Petrova, kao i o mogućem razvoju, odnosno raspletu trenutne situacije.

Sastanak je održan izneneadno i nije bio najavljen na službenoj stranici
predsjednice niti na stranici Vlade.
Predsjednica se tako uključila u izravno praćenje političke krize u Hrvatskoj, zasad na razini članka 94. Ustava RH, gdje se on aktivira kada je ugrožena stabilnost RH. Ona djeluje kao faktor stabilnosti državnih vlasti i institucija.

Predsjednica je telefonski razgovarala i sa predsjednikom Hrvatskog sabora dr. Željkom Reinerom, a potom su se i sastali.
Reiner je kazao da je s predsjednicom razgovarao o stabilnosti hrvatske države.

Nakon Oreškovića i Reinera predsjednica je primila i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka te potpredsjednika Vlade Božu Petrova, potvrđeno je Hini iz Ureda predsjednice, a informirali su je o situaciji u Vladi.

Predsjednica Republike više je puta naglasila da će postupati u skladu sa svojim ustavnim ovlastima, a prije svega i nadalje biti čimbenik stabilnosti.

Zbog političke krize predsjednica je odgodila dvodnevni posjet Litvi.

A sve je izglednije da Tomislav Karamarko nema dovoljno ruku za sastavljanje nove Vlade, bez premijera Oreškovića i potpredsjednika Vlade Bože Petrova. 

Predsjednica nastavlja intenzivno pratiti razvoj političke situacije u zemlji, i prema potrebama, i osobno će se obratiti javnosti narednih dana bude li potrebno.

Zbog situacije u zemlji predsjednica je odgodila sva svoja planirana putovanja u ovom tjednu, pa tako neće 8. i 9. boraviti u Litvi, prenosi vecernji.hr
Premijer bi se danas navodno trebao obratiti novinarima, piše jutarnji.hr

vecernji.hr/hia
foto:CROPIX

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *