Nakon jučerašnjeg kriznog sastanka HDZ danas počinje s prikupljanjem potpisa za opiziv premijera

Zastupnici HDZ-a i Domoljubne koalicije počet će danas s prikupljanjem potpisa za opoziv predsjednika Vlade, potvrdio je sinoć u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” Vladimir Šeks.

Šeks tvrdi da se HDZ na taj način upustio u jednu vrlo opasnu avanturu. Niti će uspjeti u nekom preslagivanju, ako i bude srušen premijer Orešković, što je moguće, ali Karamarko neće uspjeti prikupiti dovoljan broj zastupnika koji bi njega iznjedrili kao mandatara, rekao je.

U HDZ-u su se jučer cijeli dan održavali sastanci. Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević rekao je da su u stranci donesene važne odluke o kojima će predsjednik stranke i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko danas izvijestiti javnost, javio je hrt.hr.

Prema izvorima vecernji.gr Tomislav Karamarko jučer je na sastancima u HDZ-u tvrdio da ima 76 potpisa koji su mu potrebni za rušenje premijera. Stekli smo dojam da mu sudionici sastanaka to nisu povjerovali jer se većina zastupnika, na koje je Karamarko računao, izjasnila da s njim neće u preslagivanje vlasti. I da Karamarko sada nema tih 76 ruku na svojoj strani možda računa da bi SDP također bio spreman rušiti premijera, pa u tom slučaju 76 ruku ne bi bilo neophodno, ako se ujedine HDZ i SDP.

Iz SDP-a su jučer stizale informacije da nemaju razloga ne biti protiv premijera jer se time ruši Vlada. No obrati su i tu mogući. Uvijek postoji rizik da SDP bude suzdržan, onda bi nedostatak 76 ruku bio očit. Rušenjem premijera, uspije li akcija, onda slijedi 30 dana za uvjeravanje predsjednice da Karamarko ima 76 ruku i tada bi, prikupi li 76, Karamarko mogao dobiti mandat za sastavljanje nove Vlade. Ili sve na kraju ispadne blef.

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *