Premijer Orešković: Poštujem HDZ ali Karamarko je teret

Premijer Tihomir Orešković izašao je iz Banskih dvora i dao kratku izjavu novinarima, samo nekoliko sati nakon što je HDZ objavio da je pokrenuo postupak njegova opoziva.

Orešković je kazao da je njegova poruka jasna. Imam povjerenje dobiveno u Saboru, kazao je i dodao da ga može tražiti opet. Poštujem HDZ kao stranku, ali ponavljam da je Tomislav Karamarko teret za Vladu RH, izjavio je Orešković.

Klub zastupnika HDZ-a u Hrvatskom Saboru održao sastanak

U Hrvatskom saboru zastupnici Kluba HDZ-a završili su sastanak. Svi su potpisali za opoziv premijera Tihomira Oreškovića.
Predsjednik stranke Tomislav Karamarko je u govoru zastupnicima pozvao na opoziv premijera Tihomira Oreškovića.

Nakon sastanka član Predsjedništva HDZ-a Darko Milinović kazao je na izlasku da nema što reći jer je već sve rekao što je imao.

Došli su i zastupnici HSP-AS-a te BUZ-a, nisu viđeni HSLS-ovi, HSS-ovi i zastupnici Kluba Milana Bandića. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor i predsjednik saborskog Kluba te stranke Dario Hrebaknisu nisu se javljali na telefonske pozive, ni poruke, baš kao i HSS-ov Branko Hrg.

Prijdlog za opziv na dnevnom redu u Saboru već sutra

Prijedlog za opoziv u saborsku proceduru može uputiti najmanje petina zastupnika. Na dnevni red saborske sjednice mogao bi se uvrstiti već u srijedu, 8. lipnja. Ako se to dogodi, Vlada ima osam dana očitovati se o prijedlogu, dakle do 16. lipnja.
Trideset dana od dana uvrštenja u dnevni red, rok je u kojem Sabor treba odlučiti o Oreškovićevu opozivu. Odluči li ga opozvati, s premijerom će pasti i Vlada, nakon čega počinje teći 30-dnevni rok da se okupi nova parlamentarna većina koja bi poduprla novog mandatara i imenovala novog premijera i Vladu.

Ne uspije li nitko okupiti većinu, predsjednica Republike će raspustiti Sabor i raspisati nove izbore.

hrt/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *