TERORIZAM: Francuz planirao izvesti napad na đamiju i sinagogu tijekom Eura 2016

Još su samo tri dana do početka Europskoga nogometnog prvenstva (EUR-2016) . Zbog straha od terorističkih napada, Francuzi su uveli neviđene mjere sigurnosti –  stadioni, kampovi za treninge, zone za fanove i hoteli bit će posebno čuvani.

Ukrajinski dužnosnici izvijestili su da je prošli mjesec na ukrajinsko-poljskoj granici uhićen Francuz koji je planirao masovne napade u Francuskoj upravo tijekom Eura. Uhićenog  muškarca francuski mediji su identificirali kao Gregoirea M. (25), piše klix-ba. Isti izvor prenosi  kako se vijest o njegovom uhićenju pojavila prvi put u izvješću francuske TV mreže M6. Osumnjičeni je opisan kao poljoprivrednik iz područja Lorraine u istočnoj Francuskoj. U izvještajima se navodi da je i ranije osuđivan.

Uhićeni je praćen od prosinca, dopustili su mu da kupi pet strojnica, dva raketna bacača, 125 kilograma TNT-a, 100 detonatora i drugo oružje. Nabavio je i 20 fantomki prije nego što je uhićen na graničnom prijelazu između Ukrajine i Poljske.

Planirao je napade na džamiju, sinagogu, porezni ured, policijske patrole – ukupno 15 terorističkih napada, izvijestio je Vasyl Hrytsak, šef ukrajinske sigurnosne agencije.

Uhićeni francuz je  planirao izvesti napade uoči i za vrijeme Europskoga nogometnog prvenstva. Francuske vlasti svjesne su prijetnje koja se nadvila nad Euro.

Vrlo dobro znamo da, kad je riječ o džihadističkim skupinama, primirje ne postoji. Nema mirovnih sporazuma. Jedinstvo i solidarnost najbolji su odgovor koji možemo dati onima koji nas žele uništiti, poručio je Bernard Cazeneuve, francuski ministar unutarnjih poslova.

U deset gradova, na deset stadiona prvenstvo će nadzirati 90 tisuća pripadnika osiguranja. Samo u Parizu na osiguranju će biti angažirano više od 13 tisuća policajaca i vojnika. Mjere – dosad neviđene – na stadionima, u kampovima, zonama za fanove, hotelima.
Sigurnost je veliki izazov jer će se ovdje, u Parizu, okupiti mnogo gledatelja i navijača. Govorimo o nekoliko milijuna ljudi, uključujući i turiste. Uz rizike uobičajene za nogometne utakmice, potencijalne sukobe huligana, opasnost od napada je stvarna i stalna, upozorio je Michel Cadot, prefekt pariške policije.

Bit će to možda najveća sigurnosna operacija u svijetu sportskih natjecanja. Očekuje se oko 10 milijuna ljudi – od Lilla na sjeveru do Marseilla na jugu. U Bordouxu nedostaje zaštitara pa se traže pojačanja. U gradove u kojima će igrati hrvatska reprezentacija ide osam naših policijskih službenika.

Euro 2016. u Francuskoj počinje u petak 10.lipnja.

hrt/hia
foto: youtobe scren

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *