U Macelju obilježena 71.obljetnica stradanja žrtava ko9munističkog režima

U spomen žrtvama Macelj 1945., povodom 71. obljetnice komunističkih zločina, u nedjelju je u crkvi Muke Isusove u Maclju služena spomen misa. Oko dvije tisuće vjernika iz Hrvatske i BiH došlo je u Macelj, kako bi odali počast žrtvama iz Maceljske šume.

Misu za maceljske mučenike i sve žrtve križnih putova predvodio je vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar u zajedništvu sa zagrebačkim pomoćnim biskupom Ivanom Šaškom.

 

Sveta misa u Maclju služi se svake godine od 1991., u nedjelju, najbližem datumu 4./5. lipnja, kad je godine 1945. iz franjevačkoga samostana u Krapini odveden i ubijen 21 svećenik i bogoslov. U Maclju je u kosturnici pokraj nove crkve pokopano 1163 ekshumiranih zemnih ostataka stradalnika križnog puta, a računa se da je na tom području nakon drugog svjetskog rata stradalo oko 13 000 osoba.

Prije mise brojna izaslanstva državnih institucija položila su vijence i zapalila svijeće.

U ime predsjednice Republike Hrvatske to je učinila njezina izaslanica Bruna Esih te u ime Ministarstva branitelja ministar Tomo Medved. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast je žrtvama odalo i izaslanstvo krapinsko-zagorskog HDZ-a, predvođeno predsjednikom te županijske organizacije (i saborskim zastupnikom) Žarkom Tušekom. On je, valja naglasiti, bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademika Željka Reinera.

izvor: radio-zabok.hr/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *