Dan poduzetnika: Političari pozvani na odgovornost

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) održala je  Dan poduzetnika a tema je “Kako provesti reforme?”.

Već tradicionalni Dan poduzetnika održan je u utorak u hotelu Westin u Zagrebu. I ove godine sudjelovo je znatan broj poduzetnika i poslodavaca, članova HUP-a, predstavnike državnih tijela i diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj te predstavnike socijalnih partnera i akademske zajednice. Uzvanicima se obratila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, a prethodno je govorila i predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Od svih političkih aktera tražimo odgovornost i hitnu stabilizaciju stanja u zemlji. Hrvatska sebi ne može dozvoliti da nestabilnost, kojoj sada svjedočimo, potraje još nekoliko mjeseci, poručila je predsjednica Deranja.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović poručila je, između ostalog, da se samo jasnim usmjeravanjem kapaciteta i političkim zajedništvom može odrediti reforme koje je potrebno simultano provesti. Dodala je da se žurimo dati privid rješenja, bez jasnog budućeg fokusa. Kao jedan od većih problema istaknula je migraciju i depopulaciju. Prijedlog od 1000 eura po djetetu je navela kao hvalevrijedan, ali uzaludan ako roditelji nemaju posao.

Zadovoljavajući rast, zahtjeva ambiciozne ciljeve

Predsjednica je podsjetila i da se tijekom prošle godine kritički postavljala prema najavama prošle Vlade o planiranim stopama gospodarskog rasta od 2 posto u ovoj i idućim godinama, uz minimalni trend rasta te stope. Takvu sam stopu rasta ocijenila neambicioznom i nedostatnom za potrebe našeg gospodarstva, posebice uzevši u obzir da nam je potreban rast od barem 3 posto za servisiranje visokog javnog duga, kazala je.

Nažalost sličan stav mora zauzeti i kod projekcija predstavljenih u nacionalnom programu reformi, izjavila je.

Taj plan projicira rast u ovoj godini od 2 posto, a u 2019. od 2,5 posto, To upućuje na očekivanje kako reforme neće biti vrlo učinkovite ili, pak, na postavljanje preniskih ciljeva. A ciljevi moraju biti ambiciozni ako želimo postići zadovoljavajući rast, istaknula je Grabar-Kitarović.

Predstavnici HUP-a na Danu poduzetnika predstavili surezultate istraživanja o spremnosti građana da podrže reforme te nove rezultate HUP Skora – alata kojim HUP na polugodišnjoj osnovi prati napredak u reformama na 13 strateških, ključnih područja nužnih za revitalizaciju hrvatskoga gospodarstva.

Rezultat HUP Skora za Hrvatsku je, u odnosu na prošlu godinu, za jedan  bod bolji od godine prije i četiri boda viši u odnosu na 2011. kada je počelo mjerenje HUP skora. To je premala promjena u odnosu na ono što je Hrvatskoj potrebno. I ovaj rezultat pokazuje koliko je aktualni gospodarski rast slab i lomljiv i zasnovan na još uvijek preslabim temeljima koje mogu ojačati samo snažnije reforme, a one za sada izostaju, istaknuo je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Građani za reforme, dok im se ne dira u prava

HUP je na Danu poduzetnika predstavio i rezultate istraživanja provedenog među građanima o stavovima vezanim uz provedbu reformi. Tako velika većina građana, njih 68,8 posto, smatra da su Hrvatskoj reforme izrazito potrebne, a samo 17,3 posto ih smatra nepotrebnim. Čak 86,9 posto građana smatra da se reforme ne provode, jer vodećim političarima nedostaje vizije i hrabrosti za provedbu promjena, dok se 84 posto ispitanika slaže s tvrdnjom da svi žele reforme, ali samo ako neće utjecati na njihova prava.

hrt/hia
foto:screeshot hrt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *