Sjednica Hrvatskog sabora: Na dnevnom redu i prijedlog za opoziv premijera

Na današnjem zasijedanju Hrvatskog sabora, kako se i očekivalo, u dnevni red je uvšten i prijedlog opoziva premijera Oreškovića.

Već na početku zasijedanja zatražena je stanka zbog teme o aktualnoj političkoj situaciji. Stanku je zatražio Klub SDP-a, HNS-a, Laburista te Klub Milana Bandića a HSU je stanku zatražio zbog, kako su rekli, treniranje strogoće nad umirovljenicima. Klub manjina je pak zatražio stanku zbog prijevoza učenika.

Zastupnica Nansi Tireli  izvijestila je da su Hrvatski laburisti u saborsku proceduru uputili zahtjev za raspuštanjem Hrvatskog sabora. Smatraju da je Hrvatska zbog neslaganja vođa Mosta i HDZ-a postala žrtva. Sadašnja vlada ne funkcionira jer HDZ i Most nisu u stanju ostvariti kvalitetnu suradnju, staknula je Tireli.

Predsjednik Sabora akademik Željko Reiner dopunio je dnevni red prijedlogom za pokretanje pitanja povjerenja predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću koji je uputio Klub HDZ-a. Zahtjev za opoziv potpisala su 42 zastupnika HDZ-a i HSP AS-a. 

Uoči sjednice Sabora Ružica Vukovac (Most) kazala je da Most stavove nije promijenio, da Oreškovića smatra dobrim premijerom te da nema vremena za preslagivanja. Goran Dodig (Hrvatska demokršćanska stranka) je za ostanak prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka, a Stevo Culej(HDZ) ne želi dati izjavu. Tomislav Saucha (SDP) kazao je kako je odluka o raspuštanju, u skladu s jučerašnjom izjavom na konferenciji za novinare – pitanje taktike.

Pred Saborom su predstavnici GONG-a zastupnicima dijelili “raspusnice”. Gong poziva na raspuštanje Sabora .

Rasprava o Izvještaju o radu AZ obveznih mirovinskih fondova za 2015.

Sabor je zasjedanje nastavio raspravom o Izvještaju o radu AZ obveznih mirovinskih fondova za 2015. AZ obvezni mirovinski fond kategorije A, koji ima najviši stupanj rizičnosti i namijenjen je članovima najmlađe dobi kojima je do umirovljenja ostalo više od 10 godina, posljednjeg dana izvještajnog razdoblja imao je 2108 članova.

Neto imovina Fonda iznosila 195,1 milijun kuna i tijekom godine povećana je za 31 milijun kuna. Lani je ostvaren prinos od 9,67 posto, čime su članovi Fonda zaradili 16,4 milijuna kuna, dok je prosječan godišnji prinos od početka rada Fonda pa do kraja prošle godine iznosio 10,19 posto.

Prisegnula dva nova zastupnika

Pred Hrvatskim saborom danas su prisegnuli Tomislav Ćorić (HDZ) i Dražen Pros (SDP), zastupnici koji su zamjenili Davorina Mlakara i Josipa Leku  koji su prošli petak izabrani za suce Ustavnoga suda.

više u nastvku

hrt7hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *