Sjednica Vlade: sudjeluju i HDZ-ovi članovi Vlade

Unatoč krizi, iz Banskih dvora je potvrđeno da će se danas održati sjednica Vlade na čijem je dnevnom redu 30-ak točaka.

HDZ-ovi ministri potvrdili su da će na sjednicu doći bez ozira na to što je njihova stranka, kao članica Domoljubne koalicije, u saborsku proceduru uputila zahtjev za opozivom premijera Tihomira Oreškovića. To su potvrdili ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić te ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Zahtjev za opozivom premijera irelevantan je za sutrašnju sjednicu Vlade, kazao je jučer Hasanbegović i dodao kako se očekuje da će ona biti održana. Očekuje se i da će se raditi po točkama dnevnoga reda jer se one, dodaje, ne odnose na političke odluke te vrste kao što je zahtjev za opozivom premijera.

Na dnevnom redu Vladine sjednice je zaključak o ubrzavanju pripreme i provedbe prve faze projekta LNG terminala na Krku, odnosno procesa izgradnje plutajućeg terminala za skladištenje i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina.

Na dnevnom je redu i Vladino davanje suglasnosti na ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na kopnu i to za šest istražnih prostora. Tako bi Vlada trebala ovlastiti ministra gospodarstva Tomislava Panenića da potpiše ugovor s Inom i s nigerijskom tvrtkom Oando PLC za po jedno istražno polje te za četiri istražna polja s kanadskom tvrtkom Vermilion.

Pred ministrima će, prema dnevnome redu, biti i novi zakon o koncesijama te zakona o javnoj nabavi kojim se predlaže da se, umjesto dosadašnjeg kriterija najniže cijene, počne primjenjivati kriterij ekonomski najpovoljnije ponude.

Sjednica počela u 10 sati. Dva potpredsjednika Karamarko i Petrov  i svi ministri došli na sjednicu. Karamarko na trenutak napustio sjednicu ali se ubrzo vratio .

Usvojene odluke

Vlada je na današnjem zasijedanju donijela odluku o ubrzavanju pripreme i provedbe prve faze projekta LNG terminala na otoku Krku, odnosno procesa izgradnje plutajućeg terminala za skladištenje i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina.Prihvatni terminal za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku (LNG terminal) je strateški investicijski projekt za državu i važan čimbeniku u diversifikaciji opskrbe prirodnim plinom, kao i u povećavanju sigurnost opskrbe prirodnim plinom za zemlje jugoistočne Europe, i uvršten je i u Strategiju skladištenja ukapljenog prirodnog plina koju je Europska Komisija objavila u veljači ove godine. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić kazao je kako je ovo vrlo važan projekt za EU i Hrvatsku. Predviđena je njegova izgradnja u četiri faze, a Panenić ističe kako se Hrvatska mora usredotočiti na pripremu prve faze.

Vlada je dala i suglasnosti na ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na kopnu i to za šest istražnih prostora. Tako je ministar Panenić ovlašten da potpiše ugovor s Inom i s nigerijskom tvrtkom “Oando PLC” za po jedno istražno polje te za četiri istražna polja s kanadskom tvrtkom “Vermilion”. Ministar Panenić je rekao kako su ugovori bitni za Hrvatsku jer su njima predviđene investicije u iznosu od 88 milijuna eura. “Očekujem da će istraživanje biti pokretač lokalnog gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta, posebice u Slavoniji”, kazao je.

Vlada je usvojila novi zakon o javnoj nabavi kojim se umjesto dosadašnjeg kriterija najniže cijene počinje primjenjivati kriterij ekonomski najpovoljnije ponude. Panenić je istaknuo da je ključna novina zakona uvođenje kriterija ekonomski najpovoljnije ponude. Također se uvodi europska jedinstvena dokumentacija, obveza prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, povezuju se registri koje vode javna tijela, propisuje se jedinstveni rok za žalbu od 10 dana i smanjuje se iznos naknade za pokretanje žalbenog postupka.

Prihvaćen je i novi zakon o koncesijama, a ministar financija Zdravko Marić je istaknuo kako se njime uvodi uravnotežen i fleksibilni pravni okvir za dodjelu koncesija.Također se uvodi određenje strateškog interesa Republike Hrvatske u odnosu na pojedine koncesije. Kao strateški interes Hrvatske prepoznate su koncesije za izgradnju i upravljanje autocestama, izgradnju i upravljanje željezničkim prugama, prijenos i distribucija električne energije, izgradnju i upravljanje infrastrukturom za prijenos nafte   naftovodima te izgradnju i upravljanje transportnim sustavom plina, rekao je Marić.

Za pojedinu koncesiju koja je prepoznata kao strateška koncesija predviđa se  donošenje posebnog zakona, a Hrvatski sabor može proglasiti i dodatne koncesije koje kao takve jesu od strateškog interesa Republike Hrvatske. Marić je kazao i kako se ovim zakonom utvrđuje djelotvornije i učinkovitije provođenje inspekcijskog nadzora.

Vezano za temu kriza Vlade

Most neće ići na raspuštanje Sabora, a od HDZ-a će tražiti da povuče opoziv premijeruTihomiru Oreškoviću. To su, kako doznajemo, neke od odluka koje su donešene na sinoćnjoj dvosatnoj sjednici Nacionalnog vijeća Mosta. Čelnik Mosta Božo Petrovsinoć nakon sjednice nije želio puno otkrivati. Kazao je tek kako su odluke donešene, te da će ih danas prezentirati na Vladi, a nakon toga i javnosti, piše jutarnji.hr

– Neće se tražiti raspuštanje Sabora jer novi izbori nikome ne odgovaraju – kazao je naš izvor.

Nacionalno vijeće sinoć je razmatralo i ponudu koju su dobili od HDZ-a. Kako kažu naši izvori, HDZ-ovci su im, očito nakon što im je postalo jasno da ne mogu skupiti 76 ruku te obaviti preslagivanje bez Mosta,  ponudili da Tomislav Karamarko napusti Vladu te se povuče u Sabor. HDZ je također postavio još neke uvjete koji uključuju jaču kontrolu nad MUP-om.

No, Petrov i Most ne pristaju na te zahtjeve. Tražit će od HDZ-a da povuče opoziv premijeru Oreškoviću, te odlazak Tomislava Karamarka iz Vlade za što se zalažu od početka. Doznajemo da su se na razgovorima Mosta i HDZ-a spominjali i mogući drugi premijeri, primjerice, HDZ je spominjao Tomislava Tolušića i Domagoja Miloševića,no to je zasad ostalo samo na razini razgovora.

Sjednica Vlade uživo

vezane objave:

Premijer sa Mostovcima održao uži kabinet Vlade

Predsjednica razgovarala s premijerom Oreškovićem a kasnije i s Reinerom , Karamarkom i Petrovom

HRT/HIA
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *