STRATEGIJA HDZ-A : Za 76 potpisa potpore Karamarko je spreman otići iz Vlade

Tomislav Karamarko krenuo je u akciju rušenja premijera Tihomira Oreškovića a za to mu treba 76 potpisa potpore u Hrvatskom saboru. No taj njegov potez nije prošao bez otvorenih kritika i rasprava na  jučer održanom Klubu HDZ-a.

Zastupnici Gordan Jandroković, Goran Marić i Dražen Bošnjaković, piše vecernji.hr, otvoreno su kritizirali taj stav i iskazali sumnju da Karamarko može prikupiti 76 zastupnika potrebnih za novu većinu. HDZ je unutar Domoljubne koalicije, koja broji 59 zastupnika, prikupio 42 potpisa za opoziv. Od toga ih 40 HDZ-ovih (HDZ ukupno ima 49 zastupnika) i dva HSP-a AS.

Ni BUZ ni Hrast ni HSLS ni HSS nisu potpisali zahtjev za opoziv. Ladislav Ilčić (Hrast) objasnio je da nije potpisao zahtjev za opoziv Oreškovića jer smatra da Vlada mora nastaviti raditi te da će podržavati samo one poteze HDZ-a koji su dogovoreni s Mostom.  Pobunjeni zastupnici upozorili su da nemogućnost formiranja nove većine znači nove izbore na kojima može jedino profitirati SDP. a da se svi u HDZ-u ne slažu s Karamarkovim planom potvrdio je jučer čelnik varaždinskog HDZ-a koji traži ostavku Tomislava Karamarka.

Preslagivanje u Hrvatskom Saboru

Za rasplet krize vladajućih , prema pisanju medija, HDZ ima nekoliko opcija. Jedna od opcija je da se pokuša presložiti većinu u Saboru, a ako to ne uspije idu novi izbori. No to ne znači da je otklonjena i mogućnost da vrh stranke prisili Tomislava Karamarka da se povuče iz Vlade .

Tomislav Karamarko  jučer je izjavio da ne želi nikoga napadati, ali situacija nije dobra . Karamarko nije napao Most, kao što je HDZ običavao u posljednje vrijeme, što su mnogi protumačili da su Mostu u novom preslagivanju još otvorena vrata. U HDZ-u, naime, kažu kako bi do opoziva premijera Tihomira Oreškovića moglo doći sljedeći tjedan, nakon čega bi počeo teći rok od 30 dana za formiranje nove vlade. A prema informacijama iz stranke, u HDZ-u vrte nekoliko scenarija za preslagivanje. Jedna od opcija i dalje uključuje Most.

– Za daljnju suradnju morali bi se uozbiljiti. Što oni žele? Da im HDZ bude potpora i samo diže ruke za politiku koju će oni kreirati. Tako ne može. Sada bismo na suradnju s njima mogli pristati jedino uz debelo izmijenjene uvjete – kažu izvori bliski vodstvu HDZ-a. Druga opcija uključuje formiranje većine bez mostovaca.

Pregovori u tijeku

U HDZ-u kažu kako su pregovori u tijeku. Jedna je varijanta da se u formiranje nove vlade ide s Tomislavom Karamarkom kao mandatarom. Oni bliski šefu HDZ-a tvrde da će, nakon pregovora, uspjeti skupiti 76 ruku. No, u tu opciju vjeruje sve manje članova stranke. Kažu kako takva mogućnost postoji, ali samo ako u igri nije šef HDZ-a. Tako se jučer u stranci mogao čuti i scenarij koji se do sada izbjegavao, a prema kojem bi HDZ ipak mogao dati drugog mandatara. Takvu mogućnost jučer nisu odbacili ni u Karamarkovu krugu.

– Predsjednik je spreman na sve opcije. Već je jednom napravio ustupak zbog Tihomira Oreškovića. No, o tome neće odlučivati Most ni bilo tko izvana. Ako odluka bude takva, o njoj će odlučiti HDZ. No, stručnog premijera u svakom slučaju više nećemo imati – kažu izvori bliski vodstvu stranke. Ističu kako bismo, ako ne dođe do nekog velikog obrata, novu vladu mogli imati do 1. kolovoza. Dio HDZ-ovaca ističe kako im je cilj konačno imati utjecaj u Vladi.

Kontrola

– Praktički smo ostali bez svih ključnih resora. U varijanti da mandatar bude netko drugi, Karamarko bi i dalje kontrolirao stranku, ali bi imao i utjecaj u Vladi – smatra jedan visokopozicionirani član HDZ-a. Kaže kako sadašnja vlada uopće ne funkcionira, da komunikacija između dvojice potpredsjednika, Bože Petrova i Tomislava Karamarka, uopće ne postoji, da je tome uvelike pridonio premijer Orešković te da je otpočetka sve krenulo krivo.

– Najlošija varijanta bili bi novi izbori, oni ne odgovaraju nikome, pa čak ni SDP-u. Zadnji put bili smo gotovo izjednačeni sa SDP-om, a sada bismo sigurno izgubili – kaže naš sugovornik. Ističe kako je ova sadašnja situacija teška i za HDZ i za Tomislava Karamarka.

– Predsjednik pokušava obraniti svoj, ali i obraz HDZ-a. Pogledajte kakva je situacija, ispada da svi mogu biti u Vladi, samo ne može šef najveće stranke. Vjerujem da je svemu dosta pridonijelo neiskustvo Mosta – kaže naš sugovornik. Iako u vodstvu stranke kažu kako se nije razgovaralo o imenima mogućih mandatara, u stranačkim kuloarima već se nagađa o kandidatima. Tako se spominju ministar regionalnog razvoja Tomislav Tolušić, europarlamentarka Ivana Maletić te novi glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević.

– Mislim da najviše izgleda za tu poziciju ima Domagoj Ivan Milošević. Naglo se uzdigao u stranci, imenovan je glavnim tajnikom, a sudjeluje zajedno sa šefom stranke u pregovorima oko preslagivanja. Što se tiče Ivane Maletić, ne vjerujem da ima neke šanse, pogotovo nakon sjednice Predsjedništva u subotu gdje je dala potporu Milijanu Brkiću koji je tada zatražio od Karamarka da se povuče s mjesta prvog potpredsjednika – kaže jedan član stranke.

Ključni ljudi

Navodno bi u tim novim kombinacijama Tomislav Tolušić mogao biti potpredsjednik Vlade. Iz izvora bliskih Mostu, pak, stižu informacije kako će podržati Oreškovića koji se planira boriti do kraja.

– Orešković se neće tako lako dati – kaže jedan od naših sugovornika, koji napominje kako bi se uskoro mogle pojaviti još neke informacije vezane uz aferu prvog čovjeka HDZ-a.

jutarnji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *